Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(16:15'te güncellendi)

Petrol fiyatları Londra'da, yatırımcıların ABD ile İran arasındaki gerilimin Orta Doğu'da arz aksaklıklarına neden olup olmayacağını görmek için beklemeye geçmeleri ile birlikte üç ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

Brent vadelileri, ABD'nin hava saldırısı sonucu İran'ın en önemli generallerinden birinin ölmesinin etkisi ile fiyatların Eylül ayından bu yana ilk kez varil başına 70 doların üzerine çıkmasını sağlayan iki günlük sert yükseliş sonrası 69 doların altına indi. İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, İslam Cumhuriyeti'nin ABD'ye karşı 13 misilleme "senaryosunu" değerlendirdiğini kaydederken ve Beyaz Saray Orta Doğu'ya ilave askeri güç sevkederken, bölgeden petrol akışı şimdilik kesintisiz biçimde sürüyor.

Petrol piyasası 2020 yılına, ABD'nin hava saldırıları ve Washington ve Tahran arasında artan düşmanlığın ve Eylül ayında Suudi Arabistan'ın Abqaiq petrol tesislerine düzenlenen saldırılarının dünyanın en önemli petrol bölgesi olan Orta Doğu'da çatışma korkularını yeniden ortaya çıkmarmasının ardından oldukça dalgalı başladı. Ham petrol, ABD'nin hava saldırısından bu yana yüzde 2.5 yükseldi, ancak vadeli kontratlar, Goldman Sachs Group Inc.'nin fiyatların yüksek kalmaya devam etmesi için üretimde büyük aksaklıkların gerektiğini kaydetmesi ile birlikte geri çekiliyor.

VI Investment Corp. emtia analisti Will Sungchil Yun, "Piyasa ilk şokun ardından toparlanıyor ve İran'ın nasıl karşılık vereceğini yakından izliyor," dedi ve "Mevcut işaretler traderlar ve yatırımcıların tam şiddetiyle bir savaşı beklemediğini gösterirken, fiyatlar, önemli bir gelişme olmazsa, muhtemelen sakin seyredecek" değerlendirmesinde bulundu.

RBC Capital Markets LLC emtia stratejisti Michael Tran, "ABD ile İran arasında artan gerginlikten dolayı petrol üretiminde azalma yaşanmazken, durum hassasiyetini koruyor" dedi

Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 42 sent ya da yüzde 0.6 düşerek Londra saati ile 10:28'de varil başına 68.48 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü, gün içinde yüzde 3.1 kadar yükseldikten sonra yüzde 0.5 yukarıda kapandı. Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 38 sent ya da yüzde 0.6 kayıpla varil başına 62.89 dolara geriledi.

(16:15'te güncellendi)