Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

On binlerce denek üzerinde yapılan deneylerde, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşısının Kovid-19 enfeksiyonunu yüzde 90 oranında engellediğinin belirtilmesi sonrasında, ham petrol fiyatlarında sert bir yükseliş yaşandı.

En yakın vadeli WTI petrol kontratlarında yükselişin yüzde 7'nin üzerini görmesiyle birlikte varil fiyatı 39.94 dolara kadar tırmandı. Brent petrolde ise yükseliş yüzde 7'ye yaklaşarak varili 42.16 dolardan işlem gördü.

Elde edilen bulgular doksan dört katılımcının Kovid-19'u yendiği ara deneye dayanıyor. Deneyler 164 vakaya kadar devam edecek. Eğer veriler böyle seyretmeye devam eder ve Pfizer'ın beklediği güvenlik değerlendirmeleri de iyi gelirse, bu dünyanın salgını kontrol altına almak için yeni bir araca sahip olduğununu bir göstergesi olacak.

Pfizer'ın Aşı Geliştirilmesinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı William Gruber, "Bu bütün dünyanın, ABD'nin ve kamu sağlığının alacağı en iyi haberlerden biri." dedi ve umut ettiği en iyi sonuçlardan bile daha iyi sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Pfizer'ın hisse senetleri söz konusu haberin ardından güçlü yükseldi. Pfizer hisseleri piyasa öncesi işlemlerde TSİ 15.25'te yüzde 14 civarında yükseliş kaydetti.