Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Rusya'nın piyasanın küresel üreticilerin arz bolluğunu gidermek için tarihi miktarda üretim kısıntılarına gitmesinin ardından gelecek ay dengeye kavuşabileceği yolundaki tahmininin desteği ile varil başına 34 doların üzerine çıktı.

Üretimi günlük yaklaşık 10 milyon varil kısma taahüdünde bulunan OPEC + koalisyonunun bir üyesi olan Rusya, piyasanın Haziran ya da Temmuz ayında dengeye ulaşmasını bekliyor. Enerji Bakanı Alexander Novak, küresel üretim kısıntılarının şimdiye dek koalisyon tarafından anlaşmaya varılan miktarın üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü tatil nedeniyle kapanış olmamasından dolayı, Cuma kapanışına göre yüzde 3.3 yukarıdaydı.

Petrol bu ay, bazı ülkelerde koronavirüsten dolayı uygulamaya koyulan kısıtlamalarının gevşetişmesi ve üretim kısıntıların aşırı arz durumunu gidermeye başlaması ile birlikte yüzde 80'den fazla yükseldi. Toparlanmanın uzun ve belirsiz olacağı yolundaki beklentilere rağmen, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol tüketiminin, salgın öncesi seviyeleri aşmadan önce sadece kısa süreliğine azalacağı tahmininde bulundu.

Dünya geçen yıl günlük yaklaşık 100 milyon varil petrol tüketiyordu ve enerji sektöründeki bazı uzmanlar bu seviyenin talep için zirve olabileceğini düşünüyor. Bu uzmanların hipotezi, koronavirüs pandemisinin evden çalışma ve daha az denizaşırı seyahat gibi yeni yaşam biçimlerini ortaya çıkaracağı görüşüne dayanıyor.

Seul'de VI Investment Corp. emtia analisti Will Sungchil Yun, "Piyasa üretim kısıntıları ve bununla birlikte stoklardaki düşüşün etkilerini hissetmeye başlarken, küresel ekonomi toparlanma yolunda," dedi ve "Ancak halen pandeminin tedavisinin bulunamaması ve salgının olası ikinci dalgası dolayısıyla temkinli bir hava var" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Cuma gününe göre 1.09 dolar yükselerek Singapur saati ile 13:30'da varil başına 34.34 dolara tırmandı. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 1.1 yükselişle varil başına 35.53 dolardan kapandıktan sonra yüzde 1.9 tırmanarak 36.19 dolara ulaştı.