Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Para piyasaları bu yılın geri kalanında Fed’den 225 baz puan daha faiz artışı beklentisini fiyatladı.

Bu beklenti gerçekleşirse mart ayındaki artırımla birlikte Fed 2022 yılını 2,5 yüzde puan faiz artışı ile kapatmış olacak. Fed bir yılda bu kadar yüksek bir sıkılaşmayı en son 1994’te yapmıştı. 1994’ü de aşan bir sıkılaşma ise en son 1980’ler başında Paul Volcker döneminde görülmüştü.

Fiyatlanan beklentiler gerçek olursa Fed politika faiz aralığının üst bandı yüzde 2,75’e ulaşacak. Bu seviye en son 2008 finans krizi döneminde görülmüştü.

Brainard'dan şahin mesajlar

Amerikan merkez bankası Fed’in yükselen enflasyon karşısında faiz artırımlarını hızlandırıp hızlandırmayacağı tartışılırken Fed’in başkan yardımcısı olmayı bekleyen üyesi Lael Brainard’dan şahin açıklamalar geldi.

Brainard Fed’in 9 trilyon dolarlık bilançosunu geçmiş dönemlere göre hızla küçültüleceğini açıkladı. Brainard’a göre bilanço küçültmeleri Fed üyelerinin tahminlerinde ortaya konan faiz projeksiyonu çerçevesinde planlanan sıkılaşmaya katkı verecek.

Brainard, Fed yorumcuları tarafından güvercin bir üye olarak görülüyordu. Daha şahin kanattaki Kansas City Fed Başkanı Esther George da sıkılaşmanın dozunun artırılabileceği görüşünde. George bilanço tartışmalarının yanısıra 50 baz puanlık faiz artışının da seçenek olarak görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Fed 2-3 Mayıs’ta faizi belirlemek ve bilançoyu görüşmek üzere toplanacak.