Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yaptığı konuşmada, "Hedeflerimize ulaşmanın halen çok uzağındayız" dedi.

Parasal gevşemede değişiklik için hedeflere doğru gerçek bir ilerlemenin gerektiğini belirten Jerome Powell, "Hedeflerimize ulaşma sözümüze güçlü şekilde bağlıyız. İstihdamda artış beklemek için güçlü gerekçeler var ancak 2021'de tam istihdama ulaşılması pek mümkün değil" şeklinde konuştu.

Ekonomi toparlandıkça enflasyonun yükselmesini bekliyorum diyen Powell, "Fed, enflasyon hedefine ulaşmak için araçlarını kullanacak. Enflasyonda geçici bir artş görülmesi halinde sabırlı olacağız. Faiz artışı rehberliğimiz son derece açık ve oraya ulaşmak biraz zaman alacak. Para politikasında sıkılaşmaya gitmeden önce ele alınması gereken birçok konu var" dedi.

Powell, tahvil piyasasındaki oynaklığın dikkatini çektiğini belirtirken, "Fed, varlık alımlarını azaltarak insanları şaşırtmak istemiyor. Piyasalardaki düzensiz koşullar endişe duymak için bir sebep. Finansal koşulların sürekli sıkılaşmasından endişe duyacağım. Küresel düşük enflasyon ortamı yakın zamanda değişmeyecektir" dedi.

Öte yandan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri Jerome Powell'ın konuşmasının ardından yeniden yükseliş eğilimine geçerek yüzde 1,53 seviyesine yükseldi. S&P 500 Endeksi ise yüzde 1,6 düşüşle 2021 yılı kazançlarını sildi.

10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta 1,6 seviyesine yükselmiş, sonrasında Borsalar sert düşerken, gelişen ülke varlıklarında sert satışlar görülmüştü.