Advertisement
HABERLER ABONE OL

Polipropilen tesisi, Ankara merkezli Rönesans’ın yüzde 66 hissesine sahip olduğu, geri kalanının ise Sonatrach Group’un istiraki olan Sonatrach Petroleum Investment Corporation BV’a ait Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş. tarafından Ceyhan’da inşa edilecek.

Kaynaklara göre, kredi paketinin 550 milyon doları ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Şirketi (U.S. International Development Finance Corp.-DFC) tarafından sağlanacak, geri kalanı ise İspanyol İhracat Kredi Ajansı (Spanish Export Credit Agency- CESCE) ve ticari bankalardan gelecek.

Madrid merkezli bir mühendislik hizmetleri şirketi olan Tecnicas Renuidas SA da tesisin tasarımını ve ekipman tedariğini üstlenecek.

DFC’nin internet sitesinde yayımlanan bir rapora göre, tesis, yıllık 472,500 ton polipropilen üreterek ve Türkiye’deki polipropilen talebinin neredeyse yüzde 15’inin karşılanmasına olanak
sağlayacak.

Türkiye net ithalatçı konumunda

Ceyhan Polipropilen Üretim, CESCE, DFC ve Tecnicas Reunidas yorum taleplerine yanıt vermedi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’na (Pagev) göre, talebinin yüzde 96’sını ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Güney Kore, Mısır ve İsrail’den karşılayan Türkiye yılda ortalama 2,2 milyon ton ile net polipropilen ithalatçısı konumunda.

Pagev, Azeri ham petrol devi Socar’ın sahibi olduğu Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’nin 144 bin ton kapasiteyle yıllık 100 bin ton civarında polipropilen üreten Türkiye’deki tek üreticisi olduğunu belirtiyor.

Polipropilen ağırlıklı olarak halı üretiminde, tıbbi ekipmanlarda ve savunma sanayinde kullanılıyor.