Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'de baz yabancı şirketler enflasyon muhasebesine geçerken, Sabancı Holding de konuyla ilgili hazırlık içinde.

Bloomberg HT yayınına katılan Sabancı Holding CFO’su Orhun Köstem konuyla ilgili olarak, "6 aylık dönemde şirketlerimiz kendi enflasyon muhasebesi çalışmalarını yapacaklar, enflasyon muhasebesine göre hazırlanmış mali tablo üretebilmeleri için teknik alt yapı eksikleri varsa bunları giderecekler. 9. ayda kendi sonuçlarımıza bakmak ve görmek istiyoruz. Yıl itibari ile bunu üretebileceğiz” dedi.

Köstem, “Her şeyden önce yüksek enflasyon ortamında reel olarak doğru iş yaptığımızı görmemiz lazım. Bir diğeri de malumunuz yabancı yatırımcılarımız var, hem de yüksek oranda. Tabii onların da anlayabileceği şekilde mali tablolarımızı hazırlamayı planlıyoruz” dedi.

"Net borcumuzun FAVÖK'e oranı yüzde 2'den 1,3'e geriledi"

Köstem, “Banka dışı işlerimize baktığınızda pandemi öncesinde net borç, faiz, vergi, amortisman öncesi kar oranı yüzde 2 ve 2’nin üzerinde bir seviyedeydi. Bu oran 6 ay sonunda yüzde 1,3’e gelmiş oldu” dedi.

Köstem, “Borcumuzu yeniden yapılandırıp uzun vadeye yaydık. Bunun da borçluluk seviyesine etkisi oldu” diye ekledi.

Köstem sözlerine şöyle devam etti:

Hangi para biriminden kazanıyorsak, o para biriminde çalışmaya gayret ediyoruz. Durup dururken pozisyon alma düşüncemiz yok. Bazı yurt dışında büyüyen işlerde Döviz girdisi var. Finansmanda kullandığı enstrümanlar yabancı para cinsinden olabilir çünkü kazançları da o yönde olacaktır. Yeni yatırımların yüzde 25’i mevcut işlerimizi büyütmek ve korumak üzerine, yüzde 75’i yeni işlerimize sürdürülebilir bir yaşam için yeni ekonomi yatırımlarını yönlendirici şekilde.