Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Şişecam Genel Müdürü Kırman, pandemi döneminde şirketin 2020 yılı performansı ve yeni yatırım planları hakkında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.

Prof. Dr. Ahmet Kırman, Kovid-19 salgını sürecinde Şişecam’ın 2020 yılı performansını değerlendirdiği konuşmasında, ardımızda bıraktığımız yılın pandemi sebebiyle “çok zor bir yıl” olduğunu ifade etti. 2020’nin şirket için birleşme ve yapısal değişim yılı olduğunu dile getiren Kırman, “2020 bizim için toplamda başarılı bir yıl oldu. 2020'de ciromuz 21 milyarı, kârlılığımız 2,8 milyar lirayı aştı.” dedi.

Şirketin 2019 planlamasından sonraki yapılan çalışmalarda “agresif” bir bütçe hazırladıklarını belirten Kırman, hedefin yüzde 85-90'ını tutturduklarını söyledi. 2020 yılının ilk üç ayında şirket performanslarının beklentileri karşıladığını açıklayan Kırman, “Nisan ve mayıs aylarından itibaren ciddi bir iniş başladı. 3. çeyreğe yaklaştığımızda satışlarda ivmelenme oldu. 4. çeyrekte ise ilk çeyrekteki kâr rakamını geçtik.” dedi.

“Türkiye açısından daha rekabetçi bir kura ihtiyacımız olabilir”

2020 yılında döviz kurunda yaşanan değişimlerin şirket performansına olan etkisini değerlendiren Kırman, “Şişecam olarak dolar pozisyonumuz uzun, euro pozisyonumuz kısa. 3. çeyrekteki kur zıplamasına bağlı kârlılıkta farklı bir boyut oldu. Çok yüksek bir kurla gidilebilecek bir sistem olduğu söylenemez. Türkiye açısından daha rekabetçi bir kura ihtiyacımız olabilir.” yorumunu yaptı.

Kırman konuşmasında, ocak ayında şirketin Anadolu Cam, Denizli Cam, Paşabahçe Cam, Soda Sanayii ve Trakya Cam'ın Şişecam çatısı altında toplanmasının hisse değerleri üzerindeki etkisine de değindi. Kırman değerlendirmesinde, “18 ülke, 67 iştiraki ve 5 halka açık şirketi birleştirdik. Birleşmeyle hisse derinliği çok arttı. Yüzde 49'la en büyük halka açık sanayi şirketi ve giderek değerlenen bir hisse oluştu.” dedi.

“Bu yıl 400-500 milyon euro civarında yatırım yapmayı planlıyoruz”

Şirketin yatırım planları hakkında soruları yanıtlayan Kırman, 2020'de 1.9 milyar lira civarında yatırım yaptıklarını ve 130 milyon dolara Polatlı'da ikinci fırınlarını açtıklarını söyledi. “Bu yıl 400-500 milyon euro civarında yatırım yapmayı planladıklarını açıklayan Kırman, “Yatırım için borçlanmayı uygun yakalarsak yapabiliriz, likidite bazında bir sıkıntımız yok.” dedi.

Kırman 2021 yılı hakkında yapmış olduğu öngörüsünde ise, yılın iyi başladığını ve mimari camlarda gidişatın beklentiler üzerinde olduğunu söyledi. Küresel tedarik zincirindeki bozulmanın, ülke ihracatına olumlu yansıdığını dile getiren Kırman, “Cam ev eşyası satışları özellikle e-ticarette iyi gidiyor. Dünyada cam ambalaja olan ilgi sürekli yükseliyor. 2020'de cam ambalaj ihracatımız 400 bin ton oldu. 2021'de cam ambalajdaki talep devamlılık gösterecek, mimari cam talebinin ise devam etme ihtimali var.” dedi.