Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de Mart ayında yapılacak Fed toplantısı öncesi yetkililerden açıklamaları gelmeye devam ediyor.

İki üst düzey Fed yetkilisi, şişkin bilançolarını gelecek aylarda küçültmek ve son 40 yılın en yüksek enflasyonunu dizginlemek amacıyla faizleri yükseltmeyi desteklerken daha şahin bir eylem planına karşı görüş birliğinin de sinyallerini verdi.

Fed tepe yöneticilerinden Lael Brainard ve New York Fed Başkanı John Williams’ın Cuma günü yaptığı açıklamaların yanı sıra Chicago Fed Başkanı Charles Evans da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde yetkililerin sıkılaştırmayı başlatmaya istekli olduğun fakat bunu aşırı büyük bir faiz artırımı olmadan yapmak istediklerini gösterdi.

“Oldukça kuvvetli veriler gördüğümüze göre, önümüzdeki toplantıda bir faiz artırımı serisine başlamanın uygun olacağını öngörüyorum” diyen Brainard, “Bugün geçtiğimiz döneme göre çok daha güçlü ve hızlı bir toparlanma yaşıyoruz. Dolayısıyla gelecek birkaç toplantıda ikinci safhayı başlatmanın uygun olacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Brainard’ın açıklamalarından bağımsız olarak Fed’in 50 baz puan fazi artırabileceği iddialarıyla ilgili konuşan Williams ise Mart ayında yapılacak toplantıda faizleri artırmanın “uygun” olacağını fakat “başlangıç olarak büyük bir adım” atmayı gerektirecek bir neden göremediğini söyledi.

“Ben faiz oranlarını istikrarlı bir şekilde yükseltip sonrasında yeniden bir değerlendirme yapabileceğimizi düşünüyorum” diyen Williams bilanço küçültülmesi için de faiz artırımına kıyasla çok daha yakın tarihte ve hızlı gerçekleşebileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından Fed Başkan Yardımcılığı için aday gösterilen Williams ve Brainard, Fed Başkanı Jerome Powell’in tepe ekibinin kilit üyeleri. İkilinin açıklamaları daha önce Fed’in 50 baz puanlık artış yapması gerekebileceğini belirten St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın açıklamalarıyla çelişmesi açısından önem taşıyor.