Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BLOOMBERG HT/ÖZEL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun açıkladığı yurtdışı yerleşiklere yönelik tahsisli swap mekanizmasının işleyişinin önümüzdeki hafta ortası belli olması bekleniyor.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, tahsisli swap mekanizmasından hisse senedi ve Türk tahvillerine yatırım yapacak uluslararası yatırımcılar faydalanabilecek.

Tahsisli swap mekanizmasında önceliklendirme, doğrudan FX tradingi yapmayan, tahvil ya da hisse odaklı çalışan yabancı kurumlar üzerinden yapılacak. Bu kurumlardan gelecek TL talepleri karşılanırken, takasın yapıldığı merkez üzerinden takip mekanizması kurulması amaçlanıyor.

Bu mekanizmanın şu an için hazır olduğu, ancak küçük detaylar üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.

Mekanizmanın, swap işlemi ile TL’yi alan yatırımcının hisse ya da tahvil saklamasını takip temeline dayandığı belirtiliyor. FX işlemleri ya da türev yoluyla TL’yi açığa satma olasılığı bulunan yatırımcıların ise bu imkândan faydalanamayacağı vurgulanıyor.

Swap mekanizmasının tahsisli şekilde de olsa başlamasının serbest piyasa vurgusu anlamında önemli bir değişim olduğunun altı çizilirken, mevcut koşullar yumuşadığı taktirde daha ileri adımlar da atılabileceği belirtiliyor.