Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Başta ABD’de olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinin enflasyonunda görülen yumuşama küresel tahvil rallisine hız kazandırdı.

Küresel çapta devlet tahvillerini takip eden Bloomberg Küresel Devlet Tahvilleri Kümülatif Getiri Endeksi bu yılın en iyi ayını geçirdi. Ancak bu ralli bu hafta Çarşamba günü İngiltere enflasyon verisi tarafından test edilecek.

İngiltere’de manşet TÜFE’nin Nisan ayında yüzde 2,1 ile İngiltere Merkez Bankası (BOE) hedefinin çok yakınına gerilemesi bekleniyor. Ancak birçok analiste göre bu beklentinin üzerinde açıklanabilecek gerçekleşme BOE’nin en erken haziran ayında faiz indireceği fiyatlamasına şüphe düşürebilir.

RBC BlueBay Asset Management Stratejisti Mark Dowding, “Bu hafta İngiltere’de açıklanacak TÜFE önemli olacak. İngiltere enflasyonunun birçok kişinin umduğundan daha az düşmesi riskini görüyoruz. Bu durum faiz indirimlerine yönelik hevesi daha da geri plana itebilir” yorumunu yaptı.

Bank of America Stratejisti Ralf Preusser “Birleşik Krallık’ta enflasyon beklentilerinin çıpalanmadığına dair elimizde iyi bir kanıt yok, ancak herhangi bir yerde çıpalanmama riski varsa, bu Birleşik Krallık olacak” dedi. Preusser, Euro Bölgesi ekonomisinin daha düşük enflasyonist risklerle karşı karşıya olduğu gerekçesiyle Fransa’ya karşı İngiltere reel faizlerine yönelik yatırım pozisyonu alınmasını öneriyor.

Son swap fiyatlamalarına göre gelecek ay BOE’nin 25 baz puanlık faiz indirmesi yüzde 50 ihtimal olarak görülüyor. Fed’den yüzde 75 ihtimalle ilk kez eylül ayında faiz indirimi beklenirken ECB’nin haziranda faiz indirmesine neredeyse kesin gözle bakılıyor.