Advertisement
HABERLER ABONE OL

Politika faizinin ardından haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizi de yükseltildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 15'ten yüzde 17'e yükseltti. Böylece politika faizindeki artış swap faizlerine de yansımış oldu.

Ağustos ayında swap faizi yüzde 9,75 seviyesinde bulunurken geçtiğimiz aylar içerisinde kademeli şekilde artırılarak 20 Kasım itibariyle yüzde 15 seviyesine çıkarılmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, perşembe günü gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısında piyasa beklentisinin üzerinde 200 baz puanlık bir faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 17 seviyesine çıkarmıştı.

Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek ise swap'lardaki faiz artşını şöyle yorumladı:

TCMB politika faizinde yaptığı 200 baz puan artışı haftalık swap penceresinde kullanılan TL faizine de yansıttı. Bu politika bir süredir devam ediyor. Göreceli olarak da yurt dışında oluşan faizden yüksek. Dolayısıyla haftalık swap stoğu son dönemde 9 milyar dolar’dan 3 milyar dolar seviyesine kadar geriledi.

Ancak bu dönemde TCMB geleneksel swap ihalelerine 1 aylık vadeyi de ekledi ve toplam stok rakamında büyük değişimler meydana gelmedi. TCMB Başkanı Naci Ağbal 2021 yılı Para ve Kur politikası metni sunumunda soru-cevap kısmında önümüzdeki yıl swap stoğunda azalma beklediğini belirtmişti.

Son dönemde izlenen stratejiye baktığımızda ortalama swap vadesini düşüren bir strateji izlendiğini görüyoruz. Bloomberg HT Araştırma’nın derlediği verilere göre BIST hariç vadesi gelmeyen Döviz swap’ların ortalama vadesinin 43 gün olduğu görülüyor.