Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TİM Başkanı Gülle dünyadaki korumacılık politikaları, Brexit, jeopolitik sıkıntılar gibi olumsuz etkenlere rağmen Türkiye'nin ihracatının artmasının önemine vurgu yaptı.

Gülle kasımda ihracatın 16 milyar 214 milyon dolar, 11 aylık ihracatın 165 milyar dolar, yıldan yıla ihracatın 180 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bunun Yeni Ekonomi Programı'nda belirlenen hedefin gerisinde olduğunu ifade ederek "YEP hedefi 182 milyar dolardı, inşallah son ayda ihracatımızda daha olumlu etkiyle bu hedefe yaklaşmak istiyoruz." diye konuştu.

İhracatta otomotiv sektörünün başarısına dikkat çeken Gülle kimya sektöründe ciddi gelişme olduğunu, hazır giyimin de 3. sektör olarak ilk 3 sırayı paylaştığını kaydetti.

Gülle bu ay bin 545 firmanın ilk kez ihracat yaptığını belirtti. İthalatta da son 2 ayda canlanma olduğunu ifade eden Gülle "İthalatın artmış olması sevindirici, hem hammadde tedariği, hem de yatırım malı ihtiyacıyla yapılan ithalatın da iyi bir parametre olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"KUR İHRACATÇININ ZARAR ETMEYECEĞİ SEVİYEDE OLMALI"

İhracatçının zarar etmeyeceği kur seviyesi olması gerektiğini belirten Gülle "İhracatçının zarar etmemesi gerekiyor, bu yüzden kurda bir dengenin oluşması gerekiyor. Not artışları ve ekonomide düzelmenin kurda olumlu etkisi olacağını biliyoruz. İhracatçının da kur bazında korunması kollanmasını ve herhangi bir zarar görmemesini özellikle istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.