Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararıyla hızlı yükseldi.

TCMB'nin beklentilerin üzerindeki 200 baz puanlık faiz artışı sonrasında Dolar/TL kurunda düşüş yüzde 2'ye ulaştı ve kurda 7,33 seviyesinin altı test edildi.

Karar metninde enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki riskler dikkate alınarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği vurgulandı.

Metinde gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılabileceği de işaret edildi.

Fed ve tahvil getirileri kuru dalgalandırmıştı

Dolar/TL kuru Fed cephesinden gelen güvercin mesajların etkisiyle yeni işlem gününün ilk bölümünde 7,47 seviyesinin altını test ederken, ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 1,7'yi aşmasının ardından yönünü yukarı çevirmiş ve 7,56'yı aşmıştı.

Çarşamba günü akşam saatlerinde HDP'nin kapatılmasına yönelik dava açıldığı haberiyle kurda bir dalgalanma yaşanmış, Fed'in 2023 sonuna kadar faiz artışına gitmeyeceği yönündeki mesajlarının ardından risk iştahındaki toparlanmanın etkisiyle kur yönünü aşağı çevirmişti.

Yeni işlem gününde risk primi 325 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi ise yüzde 16,36 seviyesinde.

Merkez Bankası'ndan önden yüklemeli faiz hamlesi

TCMB karar metninde önden yüklemeli ve güçlü bir faiz artışı kararı verildiğini belirtti ve güçlü sıkılaşma mesajlarını şu sözlerle korudu:

2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.

Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, Döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Piyasa 100 baz puan artış bekliyordu

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin faiz anketine katılan 22 kurumun tamamı TCMB'nin toplantıda faiz artıracağını öngörmüştü. Ankete katılan kurumların medyan beklentisi Mart toplantısında politika faizinin 100 baz puan artırımla yüzde 18 seviyesine çıkarılması yönünde olmuştu.

En düşük beklentiyi paylaşan kurum TCMB'den 75 baz puanlık artış beklerken, en yüksek beklentisi olan kurum 150 baz puanlık faiz artışı öngörmüştü.

Yabancı kurumlar da TCMB'den 100 baz puan faiz artışı bekliyordu.

Bu kurumlardan biri HSBC olmuştu. Aralarında Cihan Saraoğlu’nun da bulunduğu HSBC analistleri yayımladıkları bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz beklentilerini 100 baz puan olarak güncellemişlerdi.

JP Morgan da yayımladığı bir araştırma raporunda, yıl sonu enflasyon tahminlerini revize ettiklerini belirterek Mart ayında 100 baz puanlık bir faiz artışı beklediklerini söylemişti.

HSBC ve JP Morgan'ın yanında Morgan Stanley ve Standard Chartered da 100 baz puan faiz artışı beklentisi açıklamıştı.

Piyasa Fed'in güvercin mesajlarıyla ralli yaptı

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında Amerikan ekonomisinin Kovid-19 pandemisinden tamamen iyileştiğine dair somut kanıtlar görmedikleri sürece faizi artırmayacaklarını vurguladı.

Fed’in faizi yüzde 0-0,25 bandında tuttuğu toplantının ardından konuşan Powell enflasyon ve istihdam hedeflerini kastederek “Biz işaret verene kadar orada olmadığımızı varsayabilirsiniz. Hedefe yaklaştıkça bu sinyali vereceğiz. Varlık alımını azaltmayı değerlendirmek için hedeflerimizi başarmanın mümkün olduğu bir patikadayız” dedi.

Fed üyelerinin bireysel tahminlerini gösteren ‘dot plot’ grafiğine göre 18 üyeden yedisi 2023 sonunda daha yüksek faiz bekliyor. Aralıkta beş üye 2023 sonunda daha yüksek faiz bekliyordu. Powell komitenin çoğunluğunun önümüzdeki üç yılda faizleri sıfıra yakın seviyede öngördüğüne dikkat çekti.

Powell’a göre faiz artışı öncesi üyelerin “tahminlerde iyileşme değil gerçek iyileşme” görmeleri gerekecek.