Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Ziraat Yatırım döviz kurlarının 2020 dördüncü çeyrek finansallarına olası etkisine ilişkin bir rapor kaleme aldı.

Dolar, euro ve yenin yılın son çeyreğinde Türk Lirası karşısında sırasıyla yüzde 6.0, yüzde 1.3 ve yüzde 3.8 değer kaybettiği hatırlatılan raporda, Döviz açık pozisyonu olan şirketlerin bu durumdan olumlu etkileneceğine ilişkin beklenti yer aldı. Kuruma göre dolarda görece daha fazla kayıp yaşanmasından dolayı dolar açık pozisyonu olan şirketler, euro ve yen açık pozisyonu olanlara kıyasla daha olumlu etkilenebilir.

2020 yılının üçüncü çeyreğinde ise dolar, euro ve yenin lira karşısında sırasıyla yüzde 14.1, yüzde 18.4 ve yüzde 15.8 değer kazanmış olmasından dolayı, bu çeyrekte kurların geri çekilmesine bağlı olarak döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur farkı geliri yazabilecekken, döviz fazla pozisyonu olan şirketlerin de kur farkı gideri kaydedebileceklerine değinildi.

Raporun devamında şu ifadelere yer veriliyor:

"Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2019 yılının son çeyreğinde ise TL'ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %5,0, %7,6 ve %3,8 oranlarında değer kazanmıştı. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre, döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur farkı giderlerinden kur farkı gelirlerine geçmesi ve dönem karlılığını görece olumlu etkilemesi beklenmektedir. Diğer taraftan, döviz fazla pozisyonu olan şirketlerde de bu durumun tam tersi bir önceki yılın aynı dönemine göre negatif etki oluşacağı öngörülmüştür."

Raporda Eylül 2020 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Aralık 2020 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) dördüncü çeyrekte kur değişimlerinden nasıl etkilenebilecekleri sıralanıyor.

Buna göre döviz açık pozisyonu olan şirketler:

Türk Telekom 394 milyon TL, Pegasus 258 milyon TL, Ak Enerji 226 milyon TL, İzmir Demir Çelik 211 milyon TL, Sasa Polyester 148 milyon TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır.

Diğer taraftan, finansallarını ABD Doları cinsinden tutan Türk Hava Yolları açık pozisyonun euro ve Japon Yeni cinsi olması ve dolar karşısında değer kazanmaları sebebiyle 297 milyon TL'lik kur farkı gideri yazabilir.

Döviz pozisyon fazlası olanlar;

Kurlardaki gerilemeye bağlı olarak, Şişe Cam 500 milyon TL, Aselsan 337 milyon TL, Doğan Holding 175 milyon TL ve TAV Havalimanları 101 milyon TL kur farkı gideri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır.

Diğer taraftan, döviz pozisyon fazlası yüksek olmasına karşın, İskenderun Demir Çelik'in ve Enka İnşaat'ın dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle sırasıyla 299 milyon TL ve 86 milyon TL kur farkı geliri kaydetmesi beklenirken, Koç Holding'in de döviz fazla pozisyonu gözükmekle birlikte, riskten korunma araçları ve doğal hedge sonrası 153 milyon TL kur farkı geliri kaydedebileceği hesaplanmıştır.