Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye ile Fransa arasında dış ticaret hacmi son yıllarda Türkiye'nin lehine bir görünüm çiziyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransız mallarına boykot çağrısı sonrasında iki ülke arasındaki dış ticaret rakamları yeniden ekonomi kamuoyunun gündemine geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Fransa ile 2013 yılında 8,6 milyar doları bulan ithalat 2019 yılına gelindiğinde 6,7 milyar dolara kadar geriledi.

Ocak-Ağustos dönemi dikkate alındığında 2020 yılında da Fransa'dan yapılan ithalatın düşüş ivmesine devam ettiği görülüyor. Buna göre 2019 Ocak-Ağustos döneminde 4,3 milyar dolar olan Fransız ithalatı, 2020'nin aynı döneminde 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Fransa'dan en çok ithal ettiği ürünler arasında otomobiller ilk sırada

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye Fransa'dan en çok otomobil ithalatı yapıyor. 2019 yılı itibariyle Türkiye'nin Fransa'dan otomobil ithalatı 389 milyon doları buldu.

Otomobilleri, farklı taşıt araçları ve farklı nitelikteki elektrikli aletler takip ediyor.

Türkiye'nin Fransa'ya ihracatında daha pozitif bir ivme var

Türkiye'nin Fransa'dan yaptığı ithalat gerileme ivmesi gösterirken, Fransa'ya yapılan ihracat ise artış kaydediyor. Takvim yılının tamamı dikkate alındığında 2019 yılı itibariyle Fransa'ya yapılan ihracatın son 5 yılın zirvesine çıktığı görülüyor.

Buna göre 2015 yılında bu ülkeye 6,1 milyar dolarlık ihracat yapılırken, 2019'da bu rakam 8 milyar dolar sınırına dayandı.

2020 Ocak-Ağustos dönemleri kıyaslandığında ülkeye yapılan ihracatın 5,3 milyar dolardan 4,2 milyar dolara gerilediği görülüyor.