Advertisement

Ukrayna, Karadeniz limanlarından dünya pazarlarına tahıl ihracatının yeniden başlamasını sağlayacak tahıl anlaşmasının bu hafta devreye alınacağını açıkladı.

Ukrayna'nın altyapı bakan yardımcısı, düzenlediği basın toplantısında anlaşma kapsamındaki ilk tahıl sevkiyatının Çarşamba günü Chornomorsk limanından yapılmasını umduğunu söyledi.

Dünyanın başlıca tahıl üreticileri ve ihracatçıları arasında yer alan Ukrayna'nın tahıl ihracatı Rusya'nın Şubat ayında başlayan işgali ve deniz ablukası nedeniyle durmuş, dünya gıda fiyatlarının yükselmesine yol açmıştı.

Devam eden savaşa rağmen Ukrayna'nın ihracata tekrar başlamasına imkan verecek anlaşma Cuma günü Türkiye'de imzalandı.

Rusya'nın Odesa'yı vurması gerginlik yaratmıştı

Ukrayna ile tahıl koridoru anlaşmasına imza atmasının üzerinden 24 saat geçmeden Rusya, seyir füzeleri ile Odesa limanını vurdu.

Odesa bölgesel askeri idaresinin danışmanı Serhiy Bratchuk, Rusya’nın cumartesi günü iki Kalibr füzesi ile limanın altyapısını vurduğunu, iki füzenin ise Ukrayna hava savunması tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından sağlanan ve İstanbul’da imzalanan anlaşma kapsamında Ukrayna tahılının Odesa’nın yanı sıra Karadeniz’deki diğer iki liman üzerinden dünyaya ulaştırılması hedefleniyordu.

Rusya’nın Şubat ayında başlattığı işgal sonrası dünyanın en büyük buğday, mısır ve bitkisel yağ tedarikçilerinden biri olan Ukrayna’nın ihracatı durmuş, fiyatlar keskin bir şekilde yükselmiş ve küresel gıda krizi uyarıları yapılmaya başlanmıştı.

ABD, Avrupa Birliği ve BM saldırıları kınarken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya’nın saldırı ile taahhütlerini ihlal ettiği açıklamasını yaptı. Ukraynalı yetkililer buna karşın, tahıl ihracatını planlanan şekilde gerçekleştirebilmek için teknik hazırlıkları sürdürdüklerini bildirdi.