İki yıl süren kargaşa sonunda Avrupalı liderler krizi tam bir çözüm olmasa bile kontrol altına alacak bir dizi önlemleri önermeleri riskli varlıkların tümünde sert yükselişlere yol açtı. S&P 500 Endeksi 1974 den bu yana aylık en iyi performans ile 2011 yılının tüm zararlarını sildi. Emtialar geçen ayın dip seviyelerinden toplayarak CRB endeksini %5.5 yükselterek yılın pozitif rakamlarına taşıdılar.

Şimdi soru, Avrupanın yeterli önlemleri alıp güveni sağladığı mı, yoksa, toz duman dağıldığında problemleri ötelemek ve zaman kazanmakdan öte birşeyin olmadığının anlaşılacak olması mı?. Avrupa’da hisse senedi endeksleri yükselirken 10 yıllık İtalyan ve İspanyol tahvil getirilerinin beklendiğinden daha az düşmesi olumsuzluğu tekrar davet edebilir. Cuma günü İtalyan 10 yıllık tahvil ihalesi kapanışa doğru moralleri bozdu. Önümüzdeki haftalarda hisse senetleri ve emtia piyasalarında rallinin devam edip etmeyeceğini tahvil piyasaları tayin edecektir.

Avrupa Finansal Kurtarma Fon’unun (EFSF) hem ülke borçlarını hemde bankacılık sektörünü destekleyecek yeterli gücü olmadığı biliniyor. Bloomberg verilerine göre bankaların borç verme endişesinin Temmuz 2009 dan bu yana en yüksek seviyeye tırmandığı açıklanıyor.USD 3- aylık LİBOR (bankalar arası borçlanma faizi) ile OIS (O/N faiz swapları) Çarşamba günü 34.5 baz puana yükseldi. Bankacılık sektöründe endişeyi gösteren bu spread, 2008 Lehman şok’u seviyesinden bir hayli düşük olmasına rağmen Ağustos ayında 12 baz puan seviyesinden 34.5 baz puana yükseldi.



Ancak, herşeye rağmen geçen hafta  Avrupadaki gelişmelerin yanısıra ABD ve Çin’den gelen olumlu veriler çerçevesinde durgunluk riskinin azalması tüm riskli varlıklara talebi yoğun şekilde artırarak ortamı iyileştirdi. Fonlar, özellikle bakır, gümüş ve petrol piyasalarında uzun pozisyonlarını tekrar inşa ederek yükselişe ilave bir momentum kazandırdılar.

ALTIN DİRENCİ KIRDI.

Altın avrupa liderlerin uzlaşma öncesinde, haftanın ilk 3 seansında %5.1 yükselmişti. Uzlaşma sonrası, Perşembe günü tüm riskli varlıklar yükselirken altın 20 dolar daha değerlenmişti. Bir anlamda altın piyasası, Avrupa çoşkusuna katılmakdan çok diğer faktörleri satın alıyor. Diğer faktör olarak ‘Dolar Endeks’i iyi bir ipucu verebilir. Eylül ayında risk iştahının artmasıyla dolar endeksi bir hayli geriledi. İleriye dönük bakılırsa, ABD iyimserliği ve FED’in QE3 hevesi doları düşüşk tutup altın fiyatını destekleyecektir.

Altın fiyatı Eylül ayında 1538 dolara kadar gerilemesine rağmen fiziki talebi gücünden fazla yitirmemişti. Ardından, diğer yatırım araçlarına kıyasla daha kolay toparlaması temelde güven özelliğinin tamamen geri plana itilmediğini ve iyi performansının devam edeceği anlamına gelebilir. Şimdilik, altın talebinin en fazla Orta Doğu kargaşası sebebiyle bu bölgede gözlendiği söyleniyor. Külçe altın yeraltında özel kasalara gönderiliyor. Ayrıca, önemli altın üretici madenlerin ‘hedge’ faaliyetlerinin cılız olduğu da belirtiliyor. Bu günlerdeki altın rallisi düşünüldüğünde üreticiler için ‘hedge’ yada forward satışlar özendirici değil. Altın fiyatı diğer piyasalar gibi, bir yanda Avrupa bankalarındaki stres’e diğer yanda merkez bankalarının para politikalarındaki eğilimlere odaklı olacak.

Teknik olarak, geçen haftaya kadar olumsuz beklentiyi besleyen ‘Bear Flag’ gelişiminin yanliş sinyal olması yükselme eğilimini hızlandırdı. Eylül dibi 1540 seviyesinden 1705 direnç ölçümü, altın fiyatında 1860 hedefini gösteriyor. 1760 ara direncinin kolayca aşılmasını bekliyorum, sonrasında hedefe yönelik hareket düzeltmeler eşliğinde devam edecektir..  

Advertisement