Bloomberght

Haftaya bakış

Giriş: 23 Eylül 2013, Pazartesi 08:24
Güncelleme: 23 Eylül 2013, Pazartesi 08:32

Geçtiğimiz haftalarda ABD’de gerek ekonomik verilerin zayıflaması gerek Suriye müdahalesinin maliyeti (askeri ve politik) yüzünden FED’in varlık alımını azaltmasının Eylül ayında zor olduğunu söylüyordum, ancak son hafta hemen hemen tüm analist anketleri FED’in bir ölçüde frene basacağını düşünüyorlardı. Olmadı, nitekim FED’in ekonomiyi toparlama yönünde kısıtlamaya gitmeye hazır olmadığı anlaşıldı. Bir yanda ekonomik verilerin zayıflaması diğer yanda Ekim bütçe (borç tavanı) tartışmalarının belirsizliği FED’i geri adım atmaya zorladı. Bundan sonra ne olur? Değişen bir şey yok, eski tas eski hamam, FED’in ne zaman sıkılaştırmaya gideceği konusu sıfırlandı. FED şimdiye kadar olduğu gibi ekonomik verilere bağımlı bir politika izleyecek.

Doğal olarak kolay para politikasına devam sinyali borsalarda çoşku, tahvil eğrisinde düşüş ve emtialara ilk reaksiyon talep olarak yansıdı. Karar sonrası diğer bir FED yetkilisinin “Ekim’de frene basılır” açıklaması bir günlük çoşkuyu törpüledi. Şu hali ile piyasalarda belirsizliğin arttığını ve yıl boyu oynaklığın artacağını söyleyebilirim. Bernanke yönetimindeki FED’in, yıl sonuna kadar istihdam ve enflasyon cephesinde olağan dışı bir iyileşme olmadıkça kolay para politikasına devam edeceği ve sıkılaştırma politikasını yeni başkana (Janet L. Yellen ?) devretmesi bekleniyor.

Şüphesiz, FED’in şok kararı zayıf dolar anlamına gelecektir. Dolar ve diğer popüler piyasalar bundan sonra ABD istihdam ve enflasyon rakamlarına daha hassas olacaktır. Tarım dışı isdihdam rakamları ve Tüketici Fiyat endeksi olumsuz açıklanırsa doların zayıflaması hızlanır. Dolar endeksi 79.00-77.00 aralığına kadar sarkabilir.

EURO USD

Avrupa Merkez Bankası da FED’e benzer politika izlemekle birlikte biraz daha konservatif politika izliyorlar. Bugün M.Draghi’nin Avrupa Parlementosunda konuşması var. FED’in aksine tahvil alımı için euro basma konusunda daha tutucu. Almanya’da seçim var. Merkel’in kazanması, istikrar Euro için pozitif etki yapar.

Teknik olarak EURUSD paritesinin 1.4940-1.2042 dalgasının %50 Fibo direnci üzerinde kapatması önümüzdeki günlerde daha yüksek seviyenin önünü açtı. İlk hedef 2013 tepesi 1.3711, ardından %61.8 hedefi 1.3830 olarak görünüyor. Aşağı yönde önemli destek 1.3325.

USDJPY

Japon Merkez Bankası (BoJ)geçen nisan ayında açıkladığı olağanüstü tahvil alım programı ile USDJPY paritesini 4.5 yılın en düşük seviyesine taşımıştı.

Yatırımcılar hala Yen’in dolar karşısında değer kaybetmeye devam edeceği yönünde pozisyon taşıyorlar, hatta dolara karşı Japon Yen’i kısa pozisyonlarını artırıyorlar.

Ancak, Japonya dünyanın en borçlu ülkesi ve iki hafta sonra KDV’nin %5 den %8’e yükseltilmesi olası var. Geçmişte birçok başkanın başını yiyen, iktidardan eden satış vergisini artırma konusu başkan Abe için son derece kritik. Durgunlukdan çıkmak üzere Nisan’da başlayan ihracata yönelik mali ve para politikaları ile zayıflayan Yen, “Abenomics” projesinin başarısızlığı halinde Japon Yen’inin güçlendirir. Bu endişeyi bir yana bırakırsak hem hükümetin hem Merkez bankasının aşırı kolay para poitikasına devam edeceğini sanıyorum. USDJPY konsolidasyon aralığında (93-95) dip seviyesi satın alma fırsatı olarak görünüyor.

COMEX ALTIN

Genel olarak analistlerin uzun vade beklentileri altın fiyatında düşüş beklentilerini yansıtmakla birlikte FED’in şok etkisi yapan kolay para politikasına devam kararı altın fiyatını kısa dönem için olumlu etkileyecektir.

Haziran sonunda başlayan altın rallisinin ardında birkaç faktörden bahsedilebilir. Öncelikle 1180 seviyesinde altın aşırı satış baskısı altında satıcıların azaldığı ve tepkiye gebe olduğu bir seviyedeydi. Piyasa biraz toparladıkdan sonra Suriye gerginliği ilave momentum sağlayarak 1400 dolar üzerine taşıdı. Ardından boğaların kar realizasyonu ile altın fiyatı aşağı doğru (1270 desteği) süzülmeye başladı. Zaten birçok yatırımcı FED’in şok kararına hazırlıklı değildi. FED’in kolay para politikasına devam kararı ile altın fiyatı, en az bir sonraki FED toplantısına kadar, destek bulmaya devam edebilir. Ancak, karar sonrası altın satışı (üç ayın en sert satışı) zihinleri biraz karıştırdı. Diğer bir deyişle FED izlemenin yeni bir döngüsü başlamış oldu. Bundan sonra ne olur? Anketlere göre analistler ve yatırımcılar bu hafta için çoğunlukla iyimser (bullish)

Altın fiyatı için bir sonraki hedef 1435 seviyesini aşmak. Eğer gerçekleşirse iyimserlik (bullishness) artar ve altın fiyatını 1500 dolara taşıyabilir.

PETROL (NYMEX)

Petrol fiyatları FED’in şok kararı ile önce yükseldiler. Zaten destekleyici ticari stok rakamları da 18 ayın en düşük seviyesinde açıklanmıştı. Ancak, diğer emtialardan farklı olarak petrol fiyatında olumsuz veriler çoğalıyor Nitekim, petrol piyasasında ayı (bear) piyasası için taşlar yerine oturmaya başladı. Temel verileri olduça zayıflama sürecinde görülüyor. Birçok sebep sıralanabilir.

Suriye gerginliğinin azalması ve Libyada üretimin artması (800.000 varil) arz yönlü endişeleri azaltıyor. Libya yanısıra Irak’ta yüksek üretimin devamı (3,200 mVaril), İran’da durumun sakinleşmesi petrol fiyatında oluşan köpüğü alabilir.

Kısa dönemli bu olumsuz etkilerin yanısıra mevsimsel olarak yüksek talebin olduğu yaz ayları da arkada kaldı. Aşağıdaki mevsimsellik grafiğinde her yıl Eylül-Aralık arasında talebin düştüğü gözleniyor. Bu yıl çeşitli sebeplerle (Suriye, stoklar vs.) 5 yıl ortalaması üzerinde seyrediyor ama talebin düştüğü sezon başlıyor. Kasırga mevsimi de fazla endişe yaratmadan sona erdi.

Ayrıca, WTI, Brent, benzin ve doğal gaz fiyatlarında hem forward fiyatlama (kırmızı eğri) hemde analist berklentilerinin ortalaması (yeşil) ileriye dönük beklentilerin aşağı yönlü olduğunu gösteriyor.

Analitik veriler açısından ticarilerin net açık pozisyonlarının sürekli arttığını, yani olası bir düşme riskine hazırlandıklarını gözlüyorum. Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığında petrol fiyatı için iyimser (bullish) bir tartışma zemini kurmak son derece zor. Teknik olarak, WTI 102.90 desteği altında düşüş hızlanır, psikolojik 100 dolar/varil geçilirse hedef 96 dolar/varil.