Advertisement

ABD perakende satışları Avrupa Birliği’nde ekonomik düş kırıklığı ve genel olarak küresel ekonomideki kötümserlik Borsa, enerji ve bir çok emtia fiyatının düşmesine sebep oluyor. Cuma günü seans sonuna doğru toparlamaya bakıldığında aşırı düşüşlerin biraz abartlı olduğu söylenebilir. Bununla beraber emtia fiyatlarında küresel resesyon endişesi ile teknik olarak satış, likidite etme süreci devam edebilir. Ancak bu sıkıntılı süreç için yardım yolda gibi görünüyor. Küresel gösterge faizler düşüyor, FED ve ECB diğerleri ile birlikte kolay para politikasına dönüş sinyalleri piyasaları biraz rahatlatabilir. Petrol fiyatındaki dramatik düşüşün düzeltme olasılığı olmakla birlikte orta uzun vadede küresel ekonomi için destek.

 

Temel Veriler

Teknik veriler

Takas Pozisyonları

PAHALI ENSTRÜMANLAR

Kakao

Altın

10 yıllık (T-Notes)

 

Kahve

T-Bonds

Dolar Endeksi

Kahve

UCUZ ENSTRÜMANLAR

USDCAD

RBOB Gasoil

Şeker

GBPUSD

WTI Petrol

E-mini S&P

RBOB Gasoline

Bakır

Doğal Gaz

 

 

Temel Veriler

Teknik veriler

Takas Pozisyonları

PAHALI ENSTRÜMANLAR

Kakao

Altın

10 yıllık (T-Notes)

 

Kahve

T-Bonds

Dolar Endeksi

Kahve

UCUZ ENSTRÜMANLAR

USDCAD

RBOB Gasoil

Şeker

GBPUSD

WTI Petrol

E-mini S&P

RBOB Gasoline

Bakır

Doğal Gaz

 

-Altın (COMEX)

Oldukça oynak bir hafta ardından piyasada yatırımcılar bu hafta için S&P500 endeksinin seyri ve ay sonunda yapılacak FED toplantısına odaklanacaklar.

Geçen hafta yükselen ender piyasalardan biri olan altın piyasasında açık pozisyonların kapatılması ve güven talebi ile destek gözlendi. Zira S&P500 de sert düşüşler, 10 yıllık tahvil getirisinde gerileme, doların bir miktar düzeltmesi, Ebola enfeksiyonunun yaygınlaşması ve küresel ekonomide büyüme endişeleri şimdilik altın fiyatını destekliyor. Bununla beraber FED’in faiz oranların artırma sürecindeki belirsizlik ve öncesine bu ay sonu bitmesi beklenen tahvil alım programının sona ermesinde endişeler ve kolay para politikasına devam eğilimi genel olarak piyasaları biraz rahatlatmış görünüyor. Tüm bu karşıt veriler çerçevesinde altın fiyatı 1200 dolar üzerindeki ralli ardından yatay seyre geçti.

1283 dip seviyesinden dönen (key reversal) altın fiyatına artan açık pozisyon sayısının (open interest) eşlik etmesi yani satın alma faaliyetlerini gösteriyor. Son iki seans işlem hacminin azalması ve open interest eğrisinin yatay seyri altın fiyatında da ralliyi frenledi.

Opsiyon piyasasında put opsiyonlarının oynaklığı (fiyatı) daha yüksek olmakla birlikte geçen haftanın rallisi ile alım opsiyonlarına talep daha fazla yükseldi.

Opsiyon piyasasında Cuma günü itibarı ile 1220 dolar satım opsiyonlarının bir hayli popüler olduğu, diğer bir deyişle altın fiyatının bu seviye yada altına sarkabileceği beklentisi yüksek.

Fonların net uzun pozisyonları pozisyonları son üç haftadır yükselmekle birlikte 02 Ağustos 2011 seviyesinin (247175) bir hayli altında seyrediyor.

1250 dolar seviyesinde alıcıların tükendiği ve satış baskısının başlaması bu seviyenin önemli bir direnç olduğunu ve bu seviye üzerinde kapanış bazlı işlem olmadıkça altın fiyatının 1200-1250 arasında yatay seyir ile zaman harcayacağını düşünüyorum. Teknik olarak Cuma günü seans içinde gerilemekle birlikte toparlamayı başardı 1250 dolar önemli direnci üzerinde yol 1280 dolara kadar açık. Haftalık grafik’de uzun süreli destek seviyesi (1200 dolar) önemini koruyor ve kısa dönem teknik göstergeler yukarı yönlü eğilimi destekliyor.