Advertisement

Tunus, Cezayir, Mısır ve diğer ülkelerde yüksek tahıl fiyatlarına tepkiler sosyal bir kaosa dönüştükçe buğday piyasası liderliğinde tüm tahıl piyasalarında sert yükselişler görülüyor.

Piyasaların odaklandığı ve yön tayin edici önemli USDA raporu (12 Ocak 2011) da tahıl fiyatlarını destekler yönde açıklandı. Birçok ülkede yüksek tahıl fiyatlarına tepkiler ve halk ayaklanması, buğday, pirinç, soya yağı ve şeker gibi ürünlerde panik satın alma faaliyetlerini tetikledi. Ancak, geçen hafta Çin'in hayvan besisi olarak mısır yerine buğday tercihini açıklaması ile mısır fiyatı adeta duvara çarptı. Fakat, birçok ürünün teknik olarak aşırı pahalı seviyede seyretmesine rağmen mısır fiyatı uzun vadede rekor seviyeye tırmanabilir.

KCBT Buğday


Buğday fiyatının yükselebilmesi için destekleyici (bullish) verilere ihtiyacı var.
Rusya'da kuraklık ve Kanada'da mahsül problemleri, özellikle fonlar tarafından önemli yatırımlara yol açmış ve CBOT/ KCBT (Chicago/Kansas) Borsalarında uzun pozisyonları rekor rakamlara varmıştı. Sonrasında, Avustralya’da tarihi yağışlar geçen yılın fiyatları üzerinde ilave talep oluşmasına sebep oldu.

Küresel buğday stoklarının dengelenmesi için Kanada, Avustralya, Rusya gibi önemli üreticiler 2011'de 2010 yılından daha fazla üretmelidirler. Ancak, ABD'de stoklar yüksek ve rahat. 2007-2008 sezonunda buğday fiyatını 13.00 $/kile’ye taşıyan düşük stok seviyesinden daha rahat. Diğer tahıllardan farklı olarak buğday fiyatı için fazla endişe yok ve düşebilir. Bununla birlikte, kısa vadede mısır ve soya kompleksinde üretim yetersizliği ya da talebin karşılanmaması endişesi (darlık) buğday fiyatının gerilemesi halinde destek olur.

Önümüzdeki aylarda buğday fiyatının desteklenmesi için üretim problemleri, olumsuz iklim koşulları gibi faktörlerin öne çıkması gerek. Buğday bilançosu mısır ve soya kompleksinde olduğu gibi hassas olmamasına rağmen önemli küresel üretim bölgelerinde kuraklık ve üretim daralması ABD ihracatını artırır ve baharda KCBT buğday fiyatı 9.50 $/kileye kadar yükselebilir ve ancak sonrasında düşmeye başlayarak 2012 de 7.00 $/kile seviyelerinde denge arar.



Mısır fiyatı (CBOT) rekor seviyeye tırmanabilir

2011'in ilk yarısında mısır fiyatlarının yüksek olması için her türlü sebep ve hedge fonların satın alması için bahane mevcut. Hatta mısır gibi kıtlık ve eksikliği olmayan diğer tarım ürünlerinde de rekor fiyatlar görülebilir. Zira, hem üretim ve talep dengeleri hemde likidite bolluğu devam ediyor (agri-flasyon). Özellikle, mısıra bakıldığında, buğday’dan farklı olarak arz/talep dengesizliklerinden dolayı kolayca rekor fiyata yükselebilir. Nitekim, kuraklık kaynaklı hasad problemleri Arjantin'de beklenen üretimi vermiyor, ABD etanol talebi artıyor ve mısır fiyatında dramatik yükseliş için zemin hazırlıyor.

2011 yılında 35 milyon ton daha fazla mısır üretimi tahmin edilmesine ve küresel hasadın 846 milyon tona çıkacak olması talebi karşılamıyor, denge için yeterli görünmüyor. Asya’dan hayvan besisi talebi ve rekor ethanol üretimi ile birlikte düşünüldüğünde küresel üretim kapasitesinin bu ihtiyacı karşılayamayacağı, yeterli olmayacağı hesaplanıyor. Doğal olarak mısır fiyatlarında spekülasyonun artması ve Chicago mısır fiyatının 2008 de görülen en yüksek seviyesi olan 7.61 $/kile üzerinde işlem görmesi bekleniyor, tabi yine tabiat ana müsaade ederse.

 

 

CBOT Mısır  (haftalık grafik)
CBOT Mart vadeli mısır vadeli kontratları net bir yükselme trendi içinde hareket ediyor. Stokastik ve RSI gibi kısa vade teknik göstergelerin aşırı pahalı bölgede seyretmesi her an kısa vadeli bir düzeltme olasılığını artırmakta ve 20-30 cent/Bushel gerileme satın alma fırsatı olarak görülmelidir.

 

Strateji önerisi
Mısır piyasasında yükselmeye katılmak için doğrudan vadeli kontrat satın alınabilir ama bazı tutucu yatırımcıların yüreği bu riski kaldıramayabilir. Vadeli kontrat yerine  riski peşinen bilinen ve kabul edilen, örneğin  alım opsiyonu (call option) satın alınabilir (İMKB alım varantları gibi). Yada daha da tutucu olan yatırımcılar için daha ucuz ve yönetim istemeyen ‘Bull Call Spread’ satın alınabilir. Bunun için, 660 kullanım fiyatı olan Mart vade mısır sözleşmesi (call) satın alınırken (uzun pozisyon) 700 kullanım fiyatı olan Mart vade mısır sözleşmesi (Call) açığa satılır. Bu strateji teminat gerektirmez, 24 Ocak’ta maliyeti 650 dolardır ve vade sonunda (19 Şubat) mısır fiyatı 700 cent/Bu ise 1300 dolar kazanç sağlar, 660 ve altında zarar 650 dolardır.