Advertisement

Rekor seviyelerde işlem gören pamuk fiyatları düştü düşecek derken arz yönlü endişelerle destek bulmaya devam ediyor. En büyük dördüncü pamuk ihracatçısı durumunda olan Avustralya’da aşırı yağışlar üretimin hem kalitesini düşürüyor hem hasad toplamayı zorluyor. ABD’de ise durum daha vahim. Önemli pamuk üretim alanlarında (Texas-Lubbock) 40 yılın en kurak sezonu yaşanıyor ve bu bölge üreticileri 2010 ve 2011 forward satış sözleşmelerini yerine getiremiyor, getirmek istemiyor. Sözleşme yapıldığı dönemde pamuk fiyatı libresi bir doların altındaydı ve sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmemek için her yola başvuruyorlar. Oysa,  Asya ve Çin ülkeleri ihtiyaçlarını karşılamak için panik halinde satın alma faaliyetlerini sürdürüyorlar. Öte yanda, çeşitli kredi ve kolaylıklarla ABD’den pamuk satın almayı teşvik eden, dolayısıyla en büyük ihracatçı konumunda olan ABD’de, Tarım bakanlığı (USDA) bu güne kadar 2011 tahminlerin ötesinde ihracat rakamları açıklayarak zaten düşük olan stokların daha da azalması endişesine yol açtı ve NewYork (ICE) Borsasında yeni mahsul pamuk bir kaç ay sonra piyasada olacağından eski mahsul pamuk fiyatı ısrarla yüksek seviyeden işlem görüyor. Bu durumdan en fazla yarar gören Sahra güneyi Afrika ülkeleri Çin, Bengladeş, Türkiye, Endonezya, Tayland ve Kore gibi ülkelere ihracatını artırıyor.

1.Açık pozisyon (OI) rekor düşük

2.Fonlar 47.000 kontrat net uzun. Destek kırılırsa satış baskısı artar

3.RSI Iraksama

NEW YORK (ICE) PAMUK

Pamuk fiyatına piyasa gelişmeleri yada yatırımcıların davranışı açısından bakılırsa bir hayli olumsuz (bearish) gelişmeler oluşmaya başladı. Öncelikle, pamuk fiyatının son yükselme bacağında açık pozisyon sayısı azalıyor. Yani, yükselen bir piyasada açık pozisyon kapatma (short covering) piyasada gücün azaldığı sinyalini verir. Ayrıca, son COT raporuna göre küçük ve büyük spekülatörlerin 47.000 net uzun kontratları var ve 190.00 sent/lbs desteğinin kırılması halinde satış baskısı artar. Teknik olarak da pamuk fiyatı ve RSI tepeleri ayrışmakla (divergence) aşağı yönlü- bearish- bir beklentiyi besliyor.

Nasıl bir Strateji?
Olası ciddi bir düşmeye karşı en kolay ve riski belirli olan satım (put) opsiyonu satın almak olabilir. Bu gün itibarı ile 165 sent/lbs’den satma hakkı veren opsiyonun fiyatı kontrat başına (50.000 lbs yada 500 usd /sent) 2.000 usd’den satın alınabilir. Temmuz vade sonuna kadar 75 gün içinde pamuk fiyatı 161.00 sent altında her bir sent düşüşte 500 usd kazanç getirir.