Advertisement

Mayıs başına kadar küresel büyümede iyimserlik, doların değer kaybetmesi ve enflasyon kaygısı ile emtia fiyatlarında akıldışı yükseliş (balon) devam ediyordu. Ancak geçtiğimiz son birkaç haftada bazı büyük aracı kurumların ikazları, fon yöneticilerinin pozisyon kapatmaları, doların toparlamaya başlaması ve ABD ekonomisindeki endişeler ile başta gümüş, petrol, bakır gibi temel emtialar önemli ölçüde gerilediler. Nitekim CFTC’nin son finansal olmayan (emtia)  raporunda pozisyonların dramatik olarak azalması bunu gösteriyor ve son birkaç haftada hedge fon ve küçük yatırımcıların silkelendiği izleniyor. Bu süreç geçici yada doğal bir düzeltme olarak gözlemlenebilir. Nitekim, temel verilere ve ABD yönetiminin dolar politikasına odaklanıldığında emtia balonunun sönmesi için henüz erken. Kısa bir süre daha endişelerin devam etmesi ardından piyasalarda eski tas eski hamam (bull market) tekrar başlayabilir. İpucu için bir iki emtia liderliği yüklenebilir ve petrol ve mısır yakın takibe alınmalıdır.
Öncelikle petrol. Enerji piyasalarında Rusya ve Avrupa’da düşük akaryakıt stokları ve ABD’de rafineri kapasite kullanımının düşük olması petrol fiyatını yönlendirecektir. Bir süredir ABD’de yetkililerin yüksek pompa fiyatı yüzünden rafineri endüstrisi ile uğraşması, manipülasyon ve sorgulama işlemleri talebin yüksek olduğu yaz aylarında kapasite kullanımını  daha da düşürebilir. Sonuç, petrol fiyatında yükselme basıncı.

Piyasaların tekrar yükselme eğilimine dönmesi için bir diğer liderlik de tahıl fiyatlarından gelebilir. Yüksek tahıl fiyatları enflasyon endişesini ilk önce öne çıkaran faktördür. Birkaç sezon yaşanan hasad problemleri ile küresel tahıl stokları kritik seviyeye gerilediler. Şimdi,  ekim alanlarının artırılması beklentisine rağmen tabiat ananın elverişsiz üretim koşulları  mısır, soya kompleksi hatta buğdayda küresel stokların daha da  azalmasına yol açabilir. Özellikle, mısırda yükselişin devamı diğer birçok emtiaları da peşine takıp balon sürecini devam ettirebilir. Sanırım bir iki ay için enerji ve mısır fiyatları yakından takip edilmelidir.

Nasıl bir Strateji?

1. Ağustos vadeli NYMEX petrol 99-100 dolar/varil cıvarı satın alınabilir. Hedef  en az 105 dolar/varil (kontrat başına 5000- 6000 usd) ve stop-loss 97.35 dolar/varil.

2. Ağustos vadeli 102 dolar/varil kullanım fiyatlı alım opsiyonu satın alıp eş zamanlı 109 dolar/varil alım opsiyonu satılabilir.  Maliyet 2300 dolar. Vade sonunda (60 gün)  102 dolar altında zarar 2300 dolar ile sınırlıyken 109 dolar ve  üzerinde kazanç  4500 dolardır.