Advertisement

Avrupa Birliğinde borç krizinin yaygınlaşması ve Fransa üzerine endişeler sermaye piyasalarından kaçışı (exodus), dolayısıyla altın’ın yanı sıra ABD dolarını da güven aracı olarak öne çıkarıyor. Kredi değerlendirme kuruluşlarından Moody’s ABD dolarının hala küresel para statüsü bu ülkede borçlanma seviyesinin diğer ülkelere göre daha yüksek olmasının problem olmayacağını belirtmesi ve ABD’nin AAA derecesini teyit etmedi dolar için olumlu bir gelişme.

Geçen hafta Avrupa Borsalarında büyük krizden bu yana en düşük seviyenin görülmesi yasa yapıcıların paniklemesine ve dört ülkede (Fransa, İtalya, İspanya, Belçika) açığa satışın yasaklanması yol açtı. Bu tür kısıtlamaların piyasaları birkaç gün destekledikleri görülse de geçmiş referans alındığında maalesef çözüm olmadığı görülüyor. Açığa satışların önemli bir kısmı spekülatif faaliyetlerden çok (İMKB’den farklı olarak) kurumsal yatırımcıların sigorta amaçlı işlemleridir. 2008 de benzer bir yasaklama bankalar arası kredi işlemlerini donma noktasına getirmişti.

Euro/Dolar çifti haftaya oldukça volatil bir seyir ile başlayabilir. Euro kontratlarında net açık pozisyonların (düşme yönünde pozisyon alanların) geçen hafta arttığını gözledik.



Euro/dolar paritesi bu günlerde güçlü bir yön arayışı ile bele gör anlayışı çerçevesinde  işlem görüyor. Uzun vadeli işlem yapmak son haftalarda son derece zorlaştı ve bunun önümüzdeki birkaç hafta içinde değişeceğini düşünmüyorum.
Günlük grafikte 1.4500 üzerinde işlem görülürse devasa bayrak formasyonu teyit edilmiş olur ve Euro/dolar karşısında 1.5000 seviyesine doğru bir beklenti içine girer. Öte yanda 1.4000 altında işlem görmesi halinde bu formasyonun daha önemli bir düşme trendi olduğu teyit edilir.