Advertisement

ABD tahvillerinde faizler son 3 aydır sürekli yükseliyor. Kısa vadeli 6 aylık bonolarda son 1 yılın en yüksek faiz oranına gelinirken, 10 yıllık ABD devlet tahvillerinde de % 2,30 seviyesi geçildi. Yıl başında % 2'nin altına inen 10 yıllık ABD tahvillerinin faizlerinde bu hızlı yükseliş piyasaların neşesini kaçırabilir.

Fazilerin ne kadar yükseleceğini anlamak için aslında neden yükseldiğine bakmak lazım.

Geçen hafta ABD'den gelen enflasyon verileri talep kaynaklı, enflasyon yaratacak bir baskı olduğunu söylemiyor. ABD'de yıllık TÜFE % 2,9 seviyesinde. FED'in bakmış olduğu çekirdek enflasyon ise yıllık  % 2,2 'lerde. FED 2012 yılı içerisinde çekirdek enflasyonun % 2,7 'ye kadar çıkabileceğini ama bunun 'geçici' olacağını söyledi. Enflasyon onca para basılmasına rağmen, emtia fiyatlarında ciddi artışa rağmen ABD'de sorun teşkil edecek noktada değil. Çünkü talep baskısı henüz o denli artmadı.

Peki faizler neden yükseliyor?

Enflasyon baskısı olmadığına göre bu yükselişin altındaki sebep ne? İşte burada FED Future Rate yani FED'in faiz oranının ileri vadelerde ne olabileceğine bakmak lazım. Bernanke 2014 yılına kadar faiz artırımı olmayacak diyor. Oysa grafikte görüleceği gibi piyasa 2013 Mart'ında 15 baz puan Kasım ayında da bir 15 baz puanlık artış daha fiyatlıyor. Yani piyasaya göre FED faizi Kasım 2013'de 0.45 seviyesinde olacak.

FED'in 'faiz artırmayacağım' ifadesine rağmen piyasanın faiz artırımını fiyatlıyor olması dikkate alınması gereken bir konu. Dünya piyasalarında ABD tahvil faizlerinin artması önce gelişmiş, sonra da gelişmekte olan ülkelerin faizlerini etkileyecektir. Çünkü referans faiz, güvenli liman ABD tahvilleri. 10 yıllık ABD tahvil faizinin % 2,5'lara dayanması Türk eurobond'larının faizlerinin de Alman Bund'larının faizlerini de negatif olarak etkileyecektir.

Bu sebeple bundan sonra ABD'den gelen ekonomik verilerin önemi artıyor. Her gelen olumlu veri faizler üzerinde ekstra baskı yapacak. Faizin belli seviyeleri aşması da hem konut piyasasını, hem de sermaye piyasalarını vurur. Burada tek çıkar nokta FED'in alacağı önlemlerle enflasyona izin vermeden parasal sıkılaştırmaya gideceğine piyasayı inandırması.