Advertisement

Önce Draghi...

Geçen hafta Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın İtalyan Başkanı Mario Draghıi beklenen konuşmasını yaptı. Piyasaların  AMB'nin piyasadan tahvil alımı yapacağı beklentisi ile yaklaşık bir haftadır  'risk on 'sürecine geçtiği bu dönemde Draghi basının önüne geçti . Tahvil alımının hemen başlamayacağı, çünkü Alman Merkez Bankası Bundesbank'ın bu konuda ciddi itirazları olduğunu belirten Draghi, piyasaya EFSF ve ESM'i işaret etti. Draghi'nin yeni oyun planı bu iki fonun üzerinden yürüyor.AMB 'nin piyasaya girip tahvil faizlerini aşağıya çekmesi için öne sürdüğü şart İspanya ve İtalya'nın bu fonlara gidip resmi olarak ' kurtarma paketi' istemeleri. Bu şart sağlandığı noktada Draghi AMB'nin yeni 'bazukasını' piyasaya göstermekte kararlı.

 

Arkasından diğer İtalyan Monti...

Draghi piyasalara yeni AMB Bazukası'nı ve onun şartlarını anlatmaya  çalışırken diğer bir İtalyan Mario Monti Avrupa turuna çıktı. İtalya'nın teknokrat Başbakanı Monti Kuzey Avrupa'yı dolaşıyor. Monti Almanya ziyareti sırasında basına önemli açıklamalar yaptı. Monti ülkesi İtalya'nın sanıldığının aksine hem bütçe açığı  hem de finanas sektörünün sağlığı açısından bir çok Avrupa Ülkesine göre çok daha iyi durumda olduğunun altını çizdi. Ama daha önemli bir mesajı Almanya'ya verdi. Monti Almanya'ya eğer bu tutumunu devam ettirecek olursa EURO projesisnin çokmesine neden olacağını ve Almanya'nın ekonomik mucizesinin altında EURO ortak para kullanımı olduğunu hatırlattı.  Yani tabiri caizse 'Aba altından sopa göstererek' eğer benim ipimi çekersen sen de düşersin dedi.

 

Avrupa borç krizinde, kurtuluş reçetesi İtalyanlar'da

Avrupa'da şu an rahat durumda olan başta Almanya olmak üzere kuzey Avrupa ülkeleri. Hem borçları az hem de ekonomik olarak durgunluğu o şiddette hissetmiyorlar. Ancak eğer Avrupa bu krizden çıkacak ise bu onların oyun kuralları ile değil  sorunlu, müflis güney Avrupa'nın istediği ve 2 İtalya'nın başrolünü oynadığı bir mizansen ile olacak görünüyor.

Trichette AMB Başkanlığını bırakırken yerine bir İtalyan'ın gelmesi pek çok kimse için aslında ufak bir detaydan daha fazlasına işaret etmiyordu. Ardından AMB'nin Başekonomisti Alman Stark'ın istifası, AMB Başkan Yardımcısı Axel Weber'in görevini bırakması ve  İtalya'da daha önce AMB'de Draghi ile birlikte çalışmış Monti'nin teknokrat olarak göreve gelmesi yinebir çokları için küçük bir detaydı.

Ancak şimdi anlaşılıyor ki bunların hiçbiri rastlandı değilmiş. Avrupa'nın bu borç krizinden kurtulması için krizin yarattığu hasarın  paylaşamında  'Alman Hesabı' yerine ' İtalyan usulü' uygulancakmış. Yani borç ödemeyi zamana yayalım ve  Merkez Bankasını devreye sokarak güneyin borçlarını tüm Avrupa'nın üzerine yayalım metodu.

2 italyan beni biraz korkutuyor. Be3ni korkutması önemli değil de Almanya giderek artan ve şantaj dozuna ulaşan bu istekler karşısında bir gün masadan kalkarsa o zaman ne olur? Düşünmek bile  istemiyorum.