Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Cüneyt Başaran Merkez Bankası'nı beklerken...

Merkez Bankası'nı beklerken...

Giriş: 24 Nisan 2014, Perşembe 10:24
Güncelleme: 24 Nisan 2014, Perşembe 12:44

Merkez Bankası bugün PPK kararını açıklayacak. Peki Merkez bugün ne yapar?

Merkez Bankası aslında ilk hamlesini yaptı. Buradan yaklaşık 3 hafta önceki, seçimlerin öncesindeki yerde değiliz, hatırlatalım. Merkez, o dönem parayı piyasaya yüzde 10 ile ve piyasanın istediğinden daha az veriyordu. Dolayısı ile bankalararası piyasada yüzde 11,5'lar civarında oturan bir faiz vardı. Bu sebeple de mevduat faizi biraz da 1. Çeyrek rakamlarının etkisi ile yüzde 12 - 12,5 kadar çıkmıştı.

-Peki 3 haftada ne oldu?

Merkez Bankası yine yüzde 10’lardan para veriyor ama bu sefer piyasaya, piyasanın istediği kadar hatta ihtiyacından bir parça daha fazla para vermeye kalktı. Üstelik haftalık günlük kompozisyonunu da değiştirdi. Kendisi yüzde 10 ile veriyor ama bir anda ister istemez bankalararası piyasada faizin yüzde 10'lara kadar çekilmesine neden oldu. Şu an Merkez'den de alsanız 10, bankalararası piyasadan da alsanız yüzde 10.5’lar arasında dolaşan bir faiz var. Mevduat faizi de onunla beraber geriledi yüzde 11,5 - 12 bandına kadar geldi.

Demek ki "Zaten Merkez Bankası hiçbir şey yapmadı." diyemeyiz .

Merkez Bankası, ister siyasi olsun ister kendi kararı, zaten 3 haftadan beri olabildiğince güzel bir ince ayar yaptı. Peki şimdi ne var beklentide? "Bu yetmez!" mi? Ya da "Merkez Bankası'nın 28 Ocak tarihinde yüzde 10'a çıkarmış olduğu faizi yüzde 9.75 - 9.5'a çekmeli" mi? Şu an bu tartışma gündemde.

Benim şahsi kanaatim çekmeyeceği yönünde. Çünkü enflasyon yönündeki beklentiler, kuraklık ve don durumlarının kendisine rahat ortam hazırlamaması, petrolün düşmeyen fiyatı gibi etkenler Merkez'i faiz indirme topundan alıkoyacaktır, diye düşünüyorum.

Fakat bu konjonktür Merkez'in sinyal vermeyeceği anlamına da gelmiyor. "Gelişmeleri takip ediyoruz. Tüketici kredilerini yüzde 10'lara kadar düşürdük. Demek ki soğumayı sağladık. Bunu sağladıysak bir parça da gevşetebiliriz." gibi bir sinyal gelebilir.

Peki piyasa neyi fiyatlıyor?

Türk Lirası son 5 günde yüzde 1.3'lük kayıpla en fazla değer kaybeden para birimleirnden bir olarak göze çarpıyor. Endonezya ve Hindistan rupilerinin her ikisinde de yüzde 1.5'e yakın kayıp var. Malezya ringitindeki kayıp ise yüzde 0.86.

Hızlı ralli yapmış, iyi performans göstermiş kurlarda son 1 haftadan beri "Acaba bu işler çok mu hızlı gitti? FED de azaltımdan geri adım atmayacak gibi görünüyor." diye bir parça realizasyon geldi. TL de bu durumdan nasibine düşeni aldı. Fakat TL'nin bu realizasyona daha fazla kapılmasında "faiz indirim" söylentilerinin etkisinin olduğunu düşünüyorum.

Özetle...

MB, bugün faiz konusunda bir harekete geçmezse TL'nin kar realizasyonu baskısı altındaki EM kurları arasında yeniden avantajlı duruma geçeceğini düşünüyorum.

Ancak bir fon yöneticisi için bu sene uzun soluklu pozisyonlar almak kolay değil. Dolayısı ile TL'nin durumu diğer kurlara bağlı olacak.