Advertisement

Daha önce bir kaç kez bu konuya değinmiştik.  Bu köşede "Aslında görünen köy kılavuz istemiyor, FED önümüzdeki sene faizleri artıracak" anlamına gelen yorumlar yapmıştım. Benim bu konuda net olmamı sağlayan faktörler şunlardı:

- ABD ekonomisi toparlanıyor :  Bu savımın arkasındayım. Hatta sadece toparlamyor özellikle istihdam tarafında beklenenden çok daha iyi bir gelişme gösteriyor. Son verilere göre ABD 'de işsizlik % 5.9'a gerilemiş vaziyette. Haftalık işsizlik başvurularının son 1 aylık ortalaması en son 2008'de bu kadar düşük gelmişti. Tarım Dışı isithdamda şu an kimsenin beğenmediği yılın ilk 8 ayının 225 bin kişilik ortalaması 2005'den beri en iyi 8 ay ortalaması. Kısaca ABD her anlamda toparlıyor

- FED normalleşmek istiyor : Bir önceki başkan Bernanke'nin geçen sene başlattığı, bu sene de Yellen'ın devam edeceğini deklare ettiği fed'in normalleşme süreci, devam ediyor. Bu sürece göre bu ay tahvil alım programı bitiyor. FED'in 14 üyesinden 12'sine göre de 2015 yılında faiz artışları başlayacak.

Bu iki tezimin hala geçerli olduğunu görüyorum. Dolayısı ile bence FED 2015 yılında faizleri artırmaya başlayacak. Hatta FED'in daha önce bahsettiği gibi 2015 sonunda FED Faizi % 1.375 bulacak.

-Peki o zaman yazının başlığı ne ifade ediyor?

Önce FED tutanaklarında bazı FED üyelerinin ABD Dolarının hızlı değerlenmesinden muzdarip olduğu anlaşıldı. Tutanaklara göre bazı FED Başkanları "ABD Doları böyle değer kazanmaya devam edecekse faiz artırımları konusunda acele etmemek lazım" mealinde yorumlar yapmış.

Arkasında da Washington'da yapılan IMF toplantılarında söz alan FED üyelerinin açıklamaları geldi. Bu açıklamalarda dünyanın yeni bir "slow growth- düşük büyüme" dönemine girdiği ve özellike Avrupa'da yaşanabilecek olan bir resesyon ihtimalinin ABD'yi etkileyebileceğinden bahsedildi.

Bu iki açıklama piyasaların "Acaba yeni bir QE olur mu?" yada "FED faiz artırımından vazgeçer mi?" sorularını sormasına yol açtı.

Piyasanın beklediği şu : FED'in durumdan vazife çıkartsın ve faiz artırmasın. Hatta parasal genişlemeye devam etsin.

Ben bunun sadece iyi niyetli bir temenni olduğunu düşünüyorum.

Bu saaten sonra eeğer FED faiz artırımında hem de kendi ekonomisi toparlarken vazgeçecek olursa bu küresel piyasalar için çok daha büyük risk oluşturacaktır.

FED'in 0 faizle bilançosunu 3 katına çıkardığı, İngiltere Merkez Bankası'nın ciddi tahvil alımı yapıp bilançosunu 400 milyar Pound seviyesine yükselttiği , AMB'nin ise bilançosununu yakın zamanda 1 trilyon €'luk varlık alacağı bir dönemde eğer hala büyüme gelmiyorsa bu çok ciddi bir sorundur.

Bu sorunun da FED'in yapacağı hamlelerle çözülmesi mümkün değil.

Sonuç:

FED artık istese de "ipe un seremez".