Advertisement

Asya başta olmak üzere, bugün dünyanın birçok yerinde ekonomilerin nasıl gittiğini anlamak için en çok kullanılan verilerden biri olan PMI, yani Patronların Satın Alma istekliliğini ortaya koyan endeks, açıklanıyor.

Asya'dan ilk gelen veriler, karışık bir görüntü arz ediyor. Çin ve Hindistan  özellikle iç talep kaynaklı olarak beklenenden daha fazla büyüme gösterirken, Asya'nın diğer taraflarında özellikle Avusturalya, Tayland, Hong Kong gibi ihracata dayalı ekonomilerin tekrar soğumaya başladığı gürülüyor.

Bu resim, piyasalara özellikle Çin'in parasal sıkılaştırma operasyonuna devam edebilecegi ve faiz artırımları spekülasyonlarının gündemden düşmeyeceğini söylüyor.

Diğer taraftan Avrupa'daki göreceli olarak yüksek kalan PMI verisinde büyük oranda Fransa ve Almanya'nın katkısı ile olduğunu belirtmek gerekiyor.

Çevre ülkelerede ekonomilerin hızla soğuduğu tahmin ediliyor. ABD ise onca soruna rağmen PMI verisi en yüksek ülkeler arasında yer alamaya devam ediyor.

Avrupa'daki yangının ortasında gelecek olan PMI verileri, bize 2011 dünya büyümesi için biraz daha net bir görüş sağlayacak gibi görünüyor.