Advertisement

Bugün Avrupa Merkez Bankası(AMB), son zamanların en çok beklenen kararlarını açıklayacak. Faiz kararında bir değişiklik beklenmiyor; ancak bugün daha önemli kararlar alınabilir.

İlk olarak Avrupa Merkez Bankası’nın çıkış stratejisini resmi olarak ertelediğini öğreneceğiz. Piyasaların aslında tahmin ettiği bu açıklamanın AMB tarafından da ifade edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak, piyasaların duymayı beklediği açıklama, aslında AMB’nın piyasalardan tahvil alımları yapıp yapmayacağı.

FED ’in yapmış olduğu gibi, piyasadan direk tahvil alımları yaparak faizleri kontrol altında tutmak stratejisini, AMB'nin de ilk defa uygulacak olması, piyasaları 2 gündür heyecanlandırmış gözüküyor.

Olası tahvil alım kararına yönelik eleştiriler ise şimdiden başladı. Özellikle enflasyon konusunda kötü hatıraları olan ve önceliğini fiyat istikrarını korumak olarak belirleyen AMB ’nın, Avrupa'daki enflasyon dalgasını tetiklemesinden endişe ediliyor.

Bence, sorun sadece enflasyon ihtimali ile sınırlı kalmayabilir. 16 ülkenin tahvil alımları ile başbaşa kalma ihtimali bulunan AMB ’nin, FED'in faizleri belli bir seviyede tutma başarısını gösteremeyebilir.

Bugün Trichet’in ağzından çıkması beklenen diğer konu ise;  440 Milyar Euro büyüklüğündeki Kurtarma Fonu'nun büyütülmesi. Piyasalarda olası İspanya kurtarma operasyonu için şu anki fonun yeterli olmadığı ve bunun 500 milyar Euro daha artırılabileceği beklentisi yer alıyor.

Saat 15:30'da gelecek olan açıklamalar, piyasaların yönünü bulması  konusunda çok önemli olacak.