Advertisement

Bu senenin kazananlarının başında altın geliyor. Yıl başında beri % 25  değer kazanan altın fiyatlarında 2011'de ne olacağı merak konusu.

1,430 dolar rekor seviyesini Kasım ayı başında gören altın fiyatlarının 1,350'ye dolar kadar geri çekildikten sonra tekrar yükselmesi, gözlerin daha önce telafuz edilen 1,500 dolar seviyesine yönelmesine sebep oldu.

Teknik olarak altın fiyatlarının ne olacağını takip etmenin yanında, altının arz/talep dengesine de bakmakta fayda var. Dünyadaki en büyük altın rezervlerinden birine sahip olan IMF'nin zaman zaman merkez bankalarından gelen talep ile altın alıp sattığını biliyoruz. İşte son zamanlarda IMF’nin piyasaya yaptığı en büyük altın satışlarından biri yakınlarda tamamlandı.

IMF  toplam rezervlerinin 1/8'ine denk gelen 400 ton altını, büyük oranlarda merkez bankalarına  ve geri kalanını da piyasaya sattı.

IMF satışı sonrasında akıllara gelen soru ise net. 1,400 dolar sevİyesinden büyük miktarda altın alan piyasanın 2011 altın fiyatı öngürüsü ne?

Ya da bir başka ifade ile IMF satışı tamamlandıkdan sonra altın fiyatları üzerinde ki satış baskısı kalkınca altın 1,500 doları görür mü?

Öyle yada böyle piyasalardaki likidite bolluğu devam etmesi ve enflasyon kaygıları olduğu sürece, altında her fiyattan alıcı olacak gibi gözüküyor.