Advertisement

Jim O'Neill Goldman Sachs'ın ünlü ekonomisti ve şu anki varlık yönetim CEO'su ekonomi literatürüne BRIC ülkeleri kavramını ilk kez sokan kişidir. Brezilya, Hindistan, Rusya ve Çin'den oluşan bu 4 ülkeyi gelişmekte olan ülkeler arasında ayrı bir sınıfa sokan Jim O'Neill, bu ülkeler özelinde oluşan yatırımcı ilgisinin artmasında da büyük pay sahibi olmuştur.
 
Kalabalık nüfüs, dinamik ve hızlı büyüyüyen ekonomileri ve emtia zengin bu ülkelerin geçen seneye kadar son 5-6 yılda performansı gerçekten parmak ısırtacak noktadaydı. Yüksek büyüme oranlarını, yurt dışından buldukları kolay fonlama kaynağıyla finanse eden BRIC ülkeleri, sermaye piyasalarında son 5-6 yılda çok gelişti. Özellikle hisse senedi piyasasında biriken bu fonlama miktarı, Çin'de dünyanın en büyük bankaları arasına giren Agricultural Bank of China'nın oluşmasına, diğer yandan da Brezilya'da tarihin en büyük halka arzı olan Petrobras'ın 70 milyar Dolarla halka arz edilmesine imkan verdi. Dolayısıyla BRIC ülkeleri hiç almadıkları kadar kaynak çektiler.
 
2011 yıl ise BRIC ülkeleri için diğer yıllardan farklı olarak aşırı ısınmaya karşı önlem almakla uğraştıkları bir yıl oluyor. Çin zorunlu karşılıklarını % 21'e çekerken, Brezilya referans faiz oranını % 12'lere yükseltti. Hindistan ise daha yeni 50 baz punlık artışla faizini % 7,25 seviyesine çıkarttı. Hepsinin ortak paydası aşırı ısınan ekonomilerini soğutmak ve hedeflerinin üzerindeki enflasyonu dizginleyebilmek. Bunu ne kadar başarabilecekler ayrı bir yazı konusu, ancak bu önlemlerin ilk sonucu sermaye piyasalarında sert satışların oluşması.
 
Hindistan ve Brezilya Borsaları yıl başından bu yana % 9-10 aşağıda seyrediyor. Çin, geçen sene  % 25 aşağıda kapatırken, bu sene yıl başından beri sadece % 1 yukarıda. Rusya ise 10 gün öncesine kadar % 10 yukarıdayken, bugün itibari ile sadece % 3 yukarıda seyrediyor. Yani BRIC ülkelerinın hisse senedi piyasaları bu sene ciddi tekliyor.
 
Anlaşılan o ki toplam 1 trilyon dolar para pasan FED, uzun süre parayı gelişmekte olan ülkelere, emtia balonlarına kaptırdıktan sonra bu sene öyle ya da böyle parasını geri çekecek gibi görünüyor.

Yıl başından beri ekonomisi bir türlü toparlanmadığı söylenen ABD'de Dow Jones Endeksi% 10 yukarıda seyrederken, her türlü enflasyon riskine rağmen 10 yıllık ABD tahvilleri % 3,10 seviyesinde. Para inansa da inanmasa da dünyanın her yerinde alınan önlemleri görünce orjinal habitatına geri dönüyor.
 
Jim O'Neil bu konuda ne düşünüyor derseniz, onun cevaplarında da pazarteesi günü saat 15.30 da Akılla Para ' da Bloomberg HT'ye vereceği özel röportajda öğrenebilirsiniz.