Advertisement

Merkez Bankası hafta başından beri 'yıllıklandırılmış enflasyon % 5,5 seviyesini aşacak' diyordu. Piyasalar da buna göre hazırlığını yapmıştı. Hatta Merkez Bankası'ndan gelen 'yılın ikinci yarısında munzam karşılıkları artırma ihtiyacımız azalacak' şeklindeki açıklamalar ile piyasa daha da rahatlamıştı. Enflasyon açıklanmadan önce 2 yıllık gösterge tahvilde % 8,70 bileşik seviyesine kadar geriledik.
 
Bu çerçevede bakıldığında, % 1'lik bir enflasyonun piyasa üzerinde menfi ya da müspet çok fazla bir etki yapması beklenmiyor, hatta momentum ile % 8,5 ve seviyesi bile konuşulur olmuştu.
 
Evdeki hesap çarşıya uymadı ve Mayıs ayı TÜFE rakamı % 2,4 geldi ve yıllık enflasyonu % 7,2 seviyesine çıkardı. Çekirdek enflasyonda da artış var. % 1.5 seviyesindeki (I) artış, çekirdek enflasyonu % 4,7 'ye yükselti.
 
Şimdi kafa karışılığı yaratmamak için enflasyon cephesinde son 3-4 ayda olanları alt alta yazalım;
 
1- 2011 Mart ayı itibari ile yıllık manşet enflasyon % 3,99 ile son 41 yılın en düşüğündeydi. 4 ayda 3 puan arttı.

2- Çekirdek enflasyon 2010 Kasım ayından beri artıyor ve bugün itibari ile % 5 seviyesine yaklaştı.
 
3- Manşet enflasyonda Nisan ayındaki % 4,3'ten Mayıs ayında % 7,2'ye yükseliş, 2002'den beri görülen en büyük 1 aylık zıplama.
 
4- Bu ayki % 2,4'lük artışın 1,3 puanı gıdadan, 0,8 puanı da giyim kaleminden geliyor. Yani % 90'ı gıda ve giyim kaynaklı.
 
5- TCMB'nin politika faizi % 6,25, şu an yaşanan cari enflasyon % 7,2. Yani negatif faiz başladı bile.
 
Bundan sonrası Merkez Bankası için zor geçecek. Bir yandan yıl sonu % 8'in üzerinde olması beklenen cari açık, diğer yandan yıl sonu hedefini şimdiden geçen enflasyon. Herkes aynı soruyu soruyor: Merkez Bankası faizleri artıracak mı? Eğer artırmazsa piyasanın gerisinde kalma (behind the curve) ihtimali var mı?
 
Bu soruların cevabını bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki, Merkez Bankası'nın hala devam eden kredibilitesinin ciddi bir şekilde sorgulanmasından önce 1 ayı kaldı. Eğer Haziran ayı enflasyonu yüksek gelirse piyasa buna daha sert tepki verecektir.