Advertisement

Özellikle son 2 haftada piyasaların üzerinde karabulutlar dolaşmasına neden olan ABD'deki borç limitinin artırılması konusu sonunda tatlıya bağlanmış vaziyette. Aslında ne Cumhuriyetçilerin ne de Demokratların tam olarak istediği olmadı ama bir ara formül bulunmuş gibi görünüyor.

Kısaca hatırlatacak olursak, Başkan Obama ne istiyordu? 14.3 trilyon doların üzerine çıkmış toplam borçun 2.5 - 3 trilyon dolar civarında artırılmasını ve bunun da finansmanı, içinde vergi artışlarının da bulunduğu 4 trilyon dolarlık bir bütçe kesintisi öngörüyordu. Bu yöntemle hem krizi en iyi atlatmış gözüken şirket ve zengin şahısların bir miktar vergilendirilmesi ve sosyal adaletin sağlanması hedefleniyordu,  hem de derecelendirme kuruluşlarının şimşekleri çekilmeyecekti.

Paket bu beklentileri tam olarak karşılayabilmiş değil aslında. Borçlanma limiti 2.1 trilyon dolar artırılırken, bütçede yapılacak tasarruf 2.4 trilyon dolarla sınırlandırıldı. Üstelik bu tasarrufta vergi artışı ile yaratılacak bir gelir yok. 900 milyar doları bütçede yapılacak direk kesintilerle sağlanması hedeflenirken, kalan 1.5 milyar dolar Kongre'de oluşturalacak ortak bir komisyonun alacağı kararlarla ortaya çıkacak.

Tam olarak beklentileri karşılayamamış olsa da, Başkan Obama memnun olmasa da, bu anlaşma piyaslar için çok önemliydi. Aksi takdirde oluşabilecek olan fiyatlamayı piyasaların kaldırması mümkün değildi. Dolayısı ile yabancıların dediği gibi 'worst is over;' yani en kötüsü geride kaldı.

Bundan sonra tabii ki bölgesel riskler, örneğin; Avrupa'daki borç krizi sarmalının kötüleşerek devam etmesi, ABD'nin düşük büyüme rakamları ya da Çin ekonomisinin hızlı iniş yapması gibi piyasalarda volatilite yaratacak unsurlardı. Hala da masanın üzerinde durmaktadır. Ancak bunların etkisini azaltmak ve yönetmek göreceli olarak daha kolaylaşacaktır. 

Kısaca bundan sonrası ödevinizi iyi yapmak, iyi ve güçlü yanlarınızı yatırımcıya iyi anlatmak zayıf taraflarınıza da bıkmadan usanmadan çalışmayı gerektirmekte. Bunu yapabilen bu kriz ortamının kazançlısı olarak çıkacaktır.