Advertisement

TL için güzel bir hafta..

TCMB, bugünkü sadeleşme hareketi ile bir süreliğine yapabileceklerinin hepsini yapmış gözüküyor.

Nisan dahil toplamda 375 baz puan faiz artışı. Ardından da Geç Likidite Penceresi'nin yerine yeniden haftalık fonlamanın %16.50 ile politika faizi olması. Ek olarak simetrik ve görece dar bir koridor uygulması da var. Buna göre; TCMB  gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına (%16.50) kıyasla  -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecek. Böylece borçlanma faizi %15, borç verme faizi de gecelik %18’de oluşacak. GLP’de %19.50. Ortalama fonlamanın da %16.50 çevresinde dalgalanması sağlanacak.

Piyasa kararı sevdi. Öncelikle son dönemde sadeleşmeye dair yapılan söylemler aksiyona dönüşmüş oldu. GLP kullanımının sonunda bırakılması da normalleşme adına önemli bir adım. Tek faize dönülmesi de piyasayı mutlu edecek bir sadeleşme idi.

Kaldı ki gecelik borç verme faizinin de +150 baz puan (%16.50+150=%18) yukarıya konması da, TCMB’nin arzu ettiğinde fonlamayı %16.50’nin üzerine taşıyabileceğini gösteriyor. Bu son harekette bir miktar daha sıkılaşma eğilimi olduğu da gözden kaçmasın.

Bugün Anma Günü (Memorial Day) sebebiyle ABD ve Londra kapalı; dolayısıyla yarın buradaki yatırımcıların da oyuna girmesi ile TL tarafındaki reaksiyon daha da netleşecektir.

Toplamda TCMB’nin yaptığı diğer adımları da (aşağıda) düşünürsek bu son adımla beraber Bankanın şu aşamada yapabilecekleri tamamlanmış gözüküyor. 25 Nisan’da 75 baz puan faiz artışı ile başlayan ve 23 Mayıs’ta 300 baz puan ek sıkılaştırmanın da içinde bulunduğu toplam 8 adım hem enflasyon beklentilerini kontrolde, hem döviz likiditesinde hem TCMB’nin kaybettiği kredisini kazanmasında önemli rol oynuyor. Piyasa ile sadeleşmeye dair kurulan iletişimde çerçevesinde 7 Haziran toplantısının da beklenmemiş olması yine son derece olumlu. Sabah saatlerinde 4.70 ile haftaya başlayan TL’nin de 4.5560’lara kadar gevşeyebildiğini görüyoruz. Üstelik de global tarafta usd bugün  değer kazanıyorken.  Haftaya 7 Haziran TCMB toplantısında, bunun üzerine artık ekstra bir hareket beklememek lazım, zira atılması gereken her adım atılmış gibi gözüküyor. Artık önümüzde haftaya Ptesi açıklanacak olan enflasyon rakamı var.

Atılması gereken adımlar geldiğinde piyasanın olumlu reaksiyonunun da gecikmeden geldiği gözden kaçmasın. Güzel oldu.