Enflasyon
Mayıs ayı ile beraber yıllık TÜFE %12.2 (önceki %10.9), ÜFE ise %20.1 (önceki %16.4) oluyor. ÜFE’deki bozulma çok yüksek ve ilerleyen vadede, yaz aylarında, TÜFE’nin %14’lere yaklaşacağına işaret ediyor. Benzer şekilde çekirdek enflasyon da %12.7’lere çıkmış durumda. En kötüsü de geride kalmış değil pek. Yılsonu piyasa beklentileri ortalamada %12’ye yaklaşacaktır. Her ay yıl sonu beklentilerinde 50-100 baz puan yukarı revizyonlar da algıyı çok olumsuz etkilemekte.
TÜFE’nin alt detaylarına baktığımızda, ulaştırma kalemindeki yıllık enflasyon %20’ye çıkıyor. Ulaştırma kaleminin toplam sepetteki ağırlığı ise oldukça yüksek %17.5. Esasen, endeksin geneline yayılmış bir artış söz konusu.
Şu an hem iç talebin halen güçlü seyretmesi ve aşırı ısınmış ekonomi, hem son 2-3 aydaki %20’lik TL’deki değer kaybı, kur geçişkenliğini hızlandırırken, beklentilerden de fazla gerçekleşmesine sebep oluyor. Diğer yandan beklentilerde devam eden bozulma ve geriye dönük endeksleme de enflasyon üzerinde bir tur daha yukarı baskı oluşturuyor.
TCMB ne yapar. Her ne kadar çeşitli toplantılarda enflasyona tepki verileceği açıklanmış olsa da bunun zamanlaması net değil. TCMB bu tarz bir iletişimi, piyasayı yüksek enflasyona hazırlamakta da kullanmış olabilir.
Son iki ayda 375 baz puan gibi, azımsanmayacak bir faiz artışı oldu ve bunun etkisini görmeye başlamamız için de zaman lazım, minimum 3-6 ay sürecek. Faiz seviyesi oldukça yüksek ve dahası bono faizi bütün vadelerde yükselişine devam ediyor. Gelen veriler de ekonomide yavaşlamaya zaten işaret ediyor. Dolayısıyla yeni bir faiz artışından önce bir miktar beklememiz gerekmekte. Bu aşamada TL Perşembeye kadar bu seviyelerde kalırsa TCMB’den pek de bir hareket beklememek lazım. Nasıl ki bu noktaya gelinirken ekonominin pek çok kesimi rol oynadı ise, enflasyonu dizginlemek için de bu aşamada sadece TCMB’den medet ummamak, hızla koordineli hareket etmek gerekmekte. Dikkatlerin haliyle seçime kaydığı şu dönemde de bu çok büyük bir olasılık değil. O sebepten enflasyonun yukarı yönlü, daha da hızlanma riski maalesef mevcut. Bono piyasasının ise henüz bu rakamları fiyatladığını söyleyemeyiz.
Enflasyonda düşük çift hane başka bir konu. Daha da yukarı ivmelenme ayrı bir konu. Bu aşamadan itibaren, beklentilerdeki bozulmanın enflasyona, önceki dönemdeki kadar kademeli ve yavaş yansımayacağı hesaba katılmalı. O da başka bir fiyatlama demek.