Advertisement

Her şey düşüyor...

Cuma günü altında başlayan satış hemen hemen her metali etkisi altına almış durumda. CFTC verilerine göre bakır piyasasında net spekülatif (kısa vadeli diyelim) pozisyonlar 2007 zirvelerine gelmiş durumda. Gümüşte düşüşler bir ara %11’e kadar varıyordu. Altın ise gün içinde 1.400 doların altını denedikten sonra toparlama çabasında ve Cuma günkü 1.564 seviyelerinden düşüş böylece 150 doları da geçmiş durumda. Paladyum ve platin gibi metallerde de düşüş %4’e varıyor. Hem değerli hem de baz metallerde düşüşlerin olduğunu söylemek mümkün. Bununla beraber diğer emtia endekslerinde de düşüşler hayli sert. Son satışlarla beraber S&P GSCI Emtia Endeksi %5 yıl başından bu yana düşüşle ekranlardaki yerini alıyor.

 

Neden?

Birçok temel soru sormak mümkün olmakla beraber neden düşüşlerin Cuma başladığı ya da bugüne kadar bu denli sert olduğu sorusunun cevapları pek net değil. Keza altındaki pozisyon büyüklüklerine bakınca çok kalabalık olmadığı ve bir çığ etkisinden söz etmenin mümkün olmadığı görülüyor. Bu da ilk akla gelenin pozisyon kapamadan ziyade altın shortlamak (satmak) olmasını beraberinde getiriyor. Alınan pozisyonların büüyklüğü altının 150 dolarlık hareketini açıklamak için yeterli değil. Bu durumda paniği nasıl açıklamak gerekiyor?

Bir süredir devam eden yükselen faizler ve düşen altın hikayesi gerçekte etkili olmuşa benziyor. Bu satıştan önceki itkiyi verenin büyük fon satışları olduğu ve reel getiri arayan hesaplar olduğunu hatırlıyoruz. Son zamanlarda oluşan akış ise kısmen garip bir haber akışına benziyor. COMEX saklama hesabından 3 milyar dolar değerindeki altının çekilmesi ve Güney Kıbrıs’ın net altın rezervlerini satma ihtimali olması da bu haberler arasında. Altın fiyatını destekleyecek önemli faktörler arasında olan merkez bankası alımları olduğu için ve bu haber de devam etmekte olan trendin tam aksine bir rota çizdiği için kısmen can sıkmışa benziyor. Her ne kadar başlamakta olacak bir eğilimi göstermese de zannediyorum ki bu olası satış haberi bir miktar rahatsızlık verdi. Yine de 150 doları açıklamak için yeterli mi bilemiyorum. Burada ise devreye piyasanın kendi dinamikleri giriyor. Altın piyasası da kendi içinde bir market/pazar olduğu için denebilir ki seviyeler aşıldıkça yangın satışları ya da daha fazla zarara katlanamayacakların satışları geliyor. Nerede duracağı konusunda fikir belirtmek de zor. Teknik analiz severler için grafik aşağıda. Bakalım 2011 seviyeleri alıcıları ikna etmek için yeterli olacak mı?