Advertisement

Koronavirüs salgını, normal bir zamanda değişimi uzun yıllar alacak alışkanlıklarımızı büyük bir hızla tek tek yıktı. Uzaktan çalışmanın verimliliğine inanmayan yöneticiler, bugün hibrit çalışma modelini masaya yatırıyor. Hiçbir zaman online toplantı düzenlemeyi planlamayan şirketlerde, şimdilerde bir video konferansı kapatılıp diğeri açılıyor. Keza yıllardır sınıflarda ders anlatan öğretmenler konuları sanal olarak aktarırken, 7’den 70’e pek çok kişi market reyonlarını, mağazaları online olarak dolaşıp, dilediği ürünü satın alıyor.

İnternet üzerinden etkileşimler arttıkça kurumlar kesintisiz dijital hizmet sağlamak için yatırımlarını artırıyor. Nüfusun teknolojiye mesafeli duran kesimleri bile bugün para konularını yönetmek için uygulamalara yönelirken, ödemelerini online gerçekleştiriyor. FinTech şirketleri hiç olmadığı kadar ilgi görüyor. Bu ilgi FinTech ekosistemine yeni oyuncuların dahil olmasına neden oluyor. Yeni oyuncuların gelmesi de kuşkusuz faaliyet alanlarına göre rekabeti artırıyor. Artan bu rekabet ise en çok tüketicilere ve kurumsal müşterilere hizmet ve maliyet anlamında fayda olarak yansıyor.

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE REKOR GELDİ

Geçtiğimiz günlerde CB Insights tarafından yayımlanan 2021 yılı ilk çeyrek sonuçlarını içeren Küresel FinTech raporuna göre, FinTech yatırımlarında yılın ilk çeyreğinde adeta patlama yaşandı. 2020'nin son çeyreğindeki 560 anlaşmayla 10,8 milyar dolar yatırım alan FinTech şirketleri, bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 614 anlaşma kapsamında çeyrek bazda rekora imza atarak toplam 22,8 milyar dolar yatırım aldı. Söz konusu rekor artışla bir önceki çeyreği de neredeyse 2’ye katladı.

Dünya genelindeki en büyük pazarlara göz atacak olursak; en olgun pazar olan ABD’de FinTech yatırımları yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreği yaklaşık 2’ye katladı. ABD’de bu yılın ilk çeyreğinde FinTech’lere yapılan yatırımlar 12,8 milyar dolara ulaşırken, Avrupalı FinTech’lere yapılan yatırımlar da geçen yılın son çeyreğine kıyasla yüzde 180 artarak 5,04 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılının son çeyreğinde söz konusu yatırım tutarı 1,8 milyar dolar seviyesindeydi. Asya’da da geçen yılın son çeyreğinde 1,9 milyar dolar toplayan FinTech’ler bu yılın ilk çeyreğinde 3,6 milyar dolarlık yatırım aldı. Birleştirildiğinde, bu üç bölge, yılın ilk çeyreğindeki toplam FinTech yatırımlarının yüzde 90'ından fazlasını oluştururken, Afrika’da ise FinTech yatırımları 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 22 oranında geriledi.

BİRLEŞME ve SATIN ALMALAR ARTTI

Öte yandan FinTech'lerin birleşme ve satın almalarının yanı sıra halka arzları da çeyrek boyunca arttı. Önceki çeyrekteki 10 halka arza karşılık yılın ilk çeyreğinde 11 halka arz gerçekleşti. Geçen yılın son çeyreğinde 50 olan birleşme ve satın alma sayısı ise bu çeyrekte 67’ye yükseldi. Buna ek olarak 2021 yılının ilk çeyreğinde 57 mega anlaşma gerçekleşti. Bu anlaşmalardaki toplam yatırım tutarı, tüm yatırımları yüzde 69’unu oluşturdu.

Tüm bu rakamlar çerçevesinde FinTech sektörüne ilişkin en kısa değerlendirme sanıyorum “Dikkat! Kemerlerinizi bağlayın, FinTech’ler uçuşa geçiyor” olabilir. Dijital dönüşüm özellikle salgın süreciyle birlikte daha da hızlanırken ve tüketici alışkanlıklarındaki dönüşüm giderek otururken, sadece FinTech'lere yatırımları değil, kuşkusuz şirket birleşme ve satın almaları, halka arzları da önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha sık duyup, konuşacağız.