Advertisement

Quadruple Witching (Dörtlü Büyü), bu cuma S&P 500’e dikkat!

Borsa endeksi vadeli işlem” (stock index futures), “borsa endeksi opsiyon” (stock index options), “tek hisse senedi vadeli işlem” (single stock futures) ve “tek hisse senedi opsiyon” (single stock options) sözleşmelerinin son kullanım tarihinin aynı güne denk gelmesine “Dörtlü Büyü” deniyor.
 
Dörtlü Büyü; her çeyreğin mart, haziran, eylül ve aralık aylarının üçüncü cuma gününe denk geliyor.

Hem vadeli işlem sözleşmelerinin, hem de opsiyon sözleşmelerinin son kullanım tarihlerinin aynı gün ve aynı saat dilimi içinde dolması nedeniyle Dörtlü Büyü gününde, özellikle de son işlem saatinde, ki buna “büyü saati” (witching hour) deniyor, işlem hacmi ve volatilite çok yüksek oluyor.

Bugün akşam Fed, 2006 Haziran ayından bu yana ilk kez, büyük ihtimalle 0.25 puanlık bir faiz artırımı yapacak.  İlginçtir bu haftanın cuma günü, yılın son çeyreğinin üçüncü cumasına, yani Dörtlü Büyü gününe denk geliyor.

Bu cuma, S&P 500’de geçmiş yıllarda hiç görülmemiş kadar yüklü bir miktarda opsiyon sözleşmesinin son kullanım tarihi sona erecek. Tutar 1.1 trilyon dolar. Opsiyon sözleşmelerinin 670 milyar doları satış (put) opsiyonu. Satış opsiyonlarının üçte birinin kullanım fiyatı (strike price) 1,900 – 2,050 arasında. S&P 500 dün 2, 043’ten kapattı.

Daha önceki isabetli tahminleriyle bilinen JP Morgan Türev Araçlar Stratejisti Marko Kolanovic, bu cuma S&P’de yüksek bir volatilite ve satış tetiklemesi olabileceği görüşünde.

Bu akşam Fed başkanı Yellen dengeli ve yumuşak konuşma yaptı diye, yarın pozisyon almayı düşünenler, bence bu cuma neler olacağını görmeliler.