Advertisement

Evlensek bir türlü, evlenmesek bir türlü…


Türkiye İstatistik Kurumu, 2019 yılına ilişkin evlenme ve boşanma istatistiklerini yayımladı.

2019 yılında evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 azalışla 541 bin 424 seviyesine düşerken, boşananların sayısı yüzde 8 artarak 155 bin 47'ye yükseldi.

Yani boşananların sayısında artış hızı evlenenlere göre yüksek. Araştırmadan çıkan bir başka çarpıcı sonuç ise boşanmaların yüzde 36'sı evliliğin ilk 5 yıllık döneminde, yüzde 20,6'sı ise 6-10 yılında gerçekleşmesi. Yani evlendiğinizde ilk 5 yıl çok önemli, ilk beş yıl evli kalabiliyorsanız önünüzde bir 5 yıl daha oluyor istatistiklere göre…

Kazanan kim?

Bu hafta Aile Ekonomisi programında bu konuyu irdeledik. Prof Sadi Uzunoğlu hocamıza göre boşanma nedenlerinin başını ekonomik nedenler çekiyor. Yine evlilik oranlarının düşmesini Sadi hocamız, ekonomik nedenlerle olduğu söyledi. Çünkü evlenmek isteyen çiftlerin evlilik için ayırmak zorunda oldukları bütçe ortalama 80.000 TL. Bu bütçenin içinde düğün, ev eşyaları beyaz eşyalarda var. Koltuğu halısı beyaz eşyası derken, minumun 30.000 TL gibi bir rakama denk geliyor. Dolayısıyla yeni bir ev kurmak yeni bir ev açmak 30.000 TL den başlıyor. İşin düğün boyutuna geçtiğimizde bu rakam ortalama 80.000 TL oluyor Türkiye’de bir evliliğin maliyeti. Bir izleyicimiz bu konuda şöyle bir yorum yapmış , ‘’yeni evlenenler tanıdıklarına ayıp olmasın diye düğün yapıyor, tanıdıkları da ayıp olmasın diye düğüne gidiyor kazananlar düğün salonu sahipleri…’’ Bu yorum da bir tartışma konusu tabii...

Bir de takı merasimi var . Son zamanlarda altın fiyatlarının artması nedeniyle sahte altın satılmaya başlandı tanesi 5 TL’den. Bu durum başka bir ekonomi yaratıyor düğün sektörüne.

Akı, düğün,çeyiz üçlüsü...

Yayında bu konuyu konuşurken gözüme çarpan en dikkat çekici yorum ise bir aile kurulurken diğer iki ailenin zorlanması..Nedeni ise çok açık.
Düşünelim. Bir erkek ve bir kadın evlenmek istiyor. Ailelerin istekleri başlıyor; düğün, takı, ev eşyası, beyaz eşya, çeyiz… Benim aklıma gelmeyen başka türlü ihtiyaçlarda olabilir. Tabi bunları gerçekten ihtiyaç olarak görebilirsek. Sırf sonu gelmeyen isteklerden evlenmekten vazgeçenler de oluyor. Bu acaba istatistiklere yansıyor mu?
İşin boşanma tarafı da var… Yeni bir ev açılıyor, yeni bir hayat başlıyor. Bu Türkiye ekonomisine ekstra katkı sağlayabiliyor. Konut satışlarına, beyaz eşya satışlarına , mobilya sektörüne. Sektör istatistiklerine giren rakamlar bunlar. Bir de bunun nafaka boyutu var. Nafaka konusu ise oldukça geniş bir konu.

Bu konuya girmeyelim. Çıkamayız…