Advertisement

Mart ayından itibaren yaşadığımız covid-19 salgınıyla birlikte birçok alışkanlığımız değişmeye başladı.Artık maske, günlük yaşantımızın bir parçası oldu örneğin. Tabii ki pandemi esnasında pek çok sektörde zarar gördü.En fazla etkilenen sektörlerden biri de, turizm sektörü oldu. Ve artık havalar da ısındı, yavaş yavaş mayıs ayının sonuna yaklaşıyoruz. Yani tatil sezonu geliyor.

Ve biz de bu hafta aile ekonomisinde tatili ve değişen (ya da değişecek) tatil alışkanlıklarını ele aldık. Öncelikle bir araştırmayı paylaşayım. Online seyahat platformu tatilsepeti.com 6 bin kişi ile bir anket gerçekleştirmiş. Anket, salgın sonrası tatil tercihlerinde değişiklikler olduğunu ortaya koymuş durumda. Prof Sadi Uzunoğlu ile tam da bu konuyu dillendirdik yayında. Bazı otellerin açılıp açılmaması bile soru işareti iken; insanların artık ev/villa kiralama, yat kiralama, karavan kiralama şeklinde biraz daha sosyal mesafeyi koruyacak şekilde bir davranış sergilediğini söyleyen Sadi hocamız , tatil konseptlerinin değişime uğrayabileceğini ve hatta çiftlikte üretime katkıyla birlikte tatil yapılan konseptlerin bile olduğunu belirtti.

Konuştuğumuz konuyu da teyitleyen bir anket olan tatilsepeti.com’un anketinde, bir iki çarpıcı sonuç var. Ankete göre; korona riski azalınca bu yıl tatile gitmeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 41'de olurken, ‘tatile giderim’ diyenlerin oranı yüzde 59 olmuş. Ankette konaklama tercihlerinde izolasyon tercihlerinde artış gözlenmiş durumda. Ankete katılanların yüzde 51'i otel/resort, yüzde 32'si daha az misafirin konaklayacağı butik otel, yüzde 28'i villa ya da ev kiralama yoluna gideceğini söylemiş. Ankette göze çarpan bir başka sonuç ise, katılımcıların konaklama tercihlerinde tesis doluluk oranının yüzde 50 ile sınırlı tutulması, sosyal mesafe kuralı uygulanması ve odaların 24 saat boş bırakılması birinci öncelik olmuş.


Ve benim bu ankette dikkatimi çeken bir başka sonuç ise, payı yüzde 8’e çıkan tekne kiralama ve karavana olan talep artışı oldu.

Şimdi bu bilgiler ışığında gelelim sadede, tatil yapacak mıyız yapmayacak mıyız?

Yaparsak nasıl bir tatil tercih edeceğiz.

Bir bakalım. (Haziran ayı için ortalama fiyatlar)

4 kişilik bir aile eğer otel/pansiyon tercih edecekse bir haftalık fiyatlar 3000 TL’den başlıyor, 60.000 TL’ye kadar çıkıyor. Tabii Ege ve Akdeniz bölgesinde. Bölgeye ve tatilinizin süresine göre fiyatlar değişiyor.

Ve karavan…

Eğer karavan tercih edilecekse, günlüğü 3000 TL’den başlayan karavan fiyatları var ve bunlar minimum 3 kişilik. Altı kişiliğe kadar ve süreye göre değişen fiyatlarla karavan kiralanabiliyorsunuz.

Gelelim villaya.

Bölgeye ve kişi sayısına göre değişiklik gösteren villa kiralama fiyatları ise 7 gün ve 4 kişilik bir aile için 2500’TL’ den başlıyor.


Bir sektör temsilcisinin sözleriyle yazımı sonlandırayım.

BloombergHT ’ye görüş bildiren TÜROB Başkanı Müberra Eresin, salgının ülkemizde kontrol altına alınması ve diğer ülkelerde gelişmeler dikkate alınarak, turizm ve konaklama sektöründe haziran ayının ikinci haftası itibariyle yavaş da olsa hareketlenmenin başlamasını umut ettiklerini söyledi. Kamu otoritelerinin ‘artık evden çıkabilirsiniz’ diyeceği gün için tüm hazırlıkların yapıldığını ve otellerin koronadan sonraki günlere hazırlandıklarını söyleyen Eresin, bu hazırlıkların en önemli kısmının COVID-19 salgını sonrasında değişime uğrayacak olan sektör uygulamaları oluşturduğunu söyledi.

Yani bakalım ne değişecek, neler değişecek, nasıl değişecek ?