Advertisement

Aile ekonomisinde bu hafta pandemi öncesi ve sonrası tüketim harcamalarımıza şöyle bir göz attık Prof Sadi Uzunoğlu ile…
Normalleşme adımları 1 Haziran itibari ile başladı. Kafeler, spor salonları, kreşler yavaş yavaş açılmaya başladı. Bizler yaklaşık 3 aydır evlerde kendimizi korumaya aldık. Ekonomi kapandı bu 3 ay boyunca. Tabi pandemi öncesi tüketim eğilimlerimiz ve pandemi sırasında tüketici davranışlarımız da değişiklik gösterdi bu farklılıkları özellikle kredi kartı ve online alışverişlerimizde ziyadesiyle fark ettik. Aşağıda BKM’nın yayınladığı rakamları paylaştım.

Kredi kartı alışverişlerinde gıda-markete harcanan rakam 2019 nisan ayında 19.180 TL iken , Covid19 vakalarının görülmeye başlandı mart 2020’de 24.599 TL , nisan 2020’de 21.525 TL olmuş. Aynı dönemde havayolları ve konaklama harcamaları mart ayında yarı yarıya düşmüş, nisan ayında dramatik bir düşüş yaşanmış. Arkasından kuyumcular, sağlık-kozmetik, giyim aksesuar harcamalarımız azalmış ancak elektrik, elektronik harcamalarımız da artış yaşanmış.

Bu 3 ay evlerde olduğumuz için yemişiz içmişiz. Pandeminin başında da sokağa çıkma kısıtlamalarında da genelde aylık alışveriş yapmaya çalıştık elimizden geldiğince. O halde size bir soru soralım. Alışverişlerimizi aylık mı, haftalık mı, günlük mü yoksa ihtiyacımız oldukça mı yapmalıyız? Bu konu ile ilgili twitter üzerinden yapmış olduğum ankette sonuçlar şaşırtmadı. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı ankette aylık alışveriş yüzde 14, haftalık alışveriş yüzde 33, günlük alışveriş yüzde 8, ihtiyacım oldukça alışveriş daha hesaplı diyenlerin oranı ise yüzde 45 oldu.

Yayında Prof Sadi Uzunoğlu ise haftalık alışverişin en hesaplı alışveriş olduğunu ifade ederek, alışverişe çıkarken mutlaka yazılı liste ile gidilmesi gerektiğini söyledi. Hocamız der ki kuru gıda ve temizlik malzemeleri gibi dayanıklı ürünlerin uygun fiyatlı görüldüğünde aylık, sebze meyve gibi çabuk bozulan ürünlerin ise haftalık olarak alınmasının, aile bütçesinde az da tasarruf etkisi yaratabileceğini söyledi.

Aslında bu biraz da ailelerin gelir gider dengesine bağlı olarak değişiyor. Bu pandemi döneminde gıda ve market alışverişlerimizde ki artış bizleri, alışverişlerimizde aylık haftalık değil de, ihtiyaç oldukça alınması yönünde bir eğilime itmiş görünüyor.