Bloomberght

Şekersiz bayram

Giriş: 22 Mayıs 2020, Cuma 17:13
Güncelleme: 29 Mayıs 2020, Cuma 14:40

Çin'in Vuhan kentinde başlayan ve dünyaya yayılan kovid 19 salgını tüm hayatımızı baştan sona değiştirdi. Sosyal hayatlarımızı ve bayramlarımızı da. Bu ramazan bayramında 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması olacak. Yani büyüklerimizi, akrabalarımızı, komşularımızı, arkadaşlarımızı ziyaret edemeyeceğiz. Dolayısıyla eski bayramlarda olduğu gibi bu bayram havası da yok; ne evler de ne de çarşılar da...

Bayram deyince ilk akla gelen şeker ve tatlılar oluyor tabi ki..

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de iç pazarda bayramlarda yıllık ortalama 300 milyon TL'lik satış şeker satışı yapılıyordu. Ben bu senenin rakamlarını merak ediyorum.

Bir de satış fiyatlarını tabi...

O halde bende size fiyatlar konusunda, bayram dolayısıyla bir iki oran vereyim.

Sizlere nisan 2020 tüfe rakamlarından bir örnek vermek istiyorum .

Nisan 2020'de bir önceki yılın aynı ayına göre hazır sütlü tatlıların fiyatı yüzde 664.58 oranın da artmış. Tatlıların vazgeçilmezi Antep fıstığının fiyatı ise yüzde 42.15 oranında artış yaşamış. Bu sene bayramda mayıs ayı enflasyonu geldiğinde bayramda ki fiyat artışlarını bir daha bakacağız.

Kaynak:TUİK

PEKİ GEÇEN SENE KREDİ KARTI HARCAMALARIMIZ NE OLMUŞ?

Geçen sene Ramazan bayramı arife günü dahil 3-6 haziran tarihleri arasındaydı. Ramazan bayramı ile birlikte geçen sene 9 günlük tatil yapılmıştı. Geçen yılın bir rakamlarını hatırlayalım.

2019 yılında Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre Ramazan Bayramı öncesi 4 haftalık dönemi kapsayan 06 Mayıs – 02 Haziran döneminde kartlarla toplam 76,9 milyar TL tutarında ödeme yapılmış. 2018 yılının aynı döneminde 65,3 milyar TL olan tutar, 2019 yılında yüzde 18 artış göstermiş. Geçen sene Ramazan ayı boyunca kartlı ödemelerin 4'te 1'ini gıda harcamaları oluştururken, gıda alışverişlerinde ortalama kartlı ödeme tutarı ise 94 TL olmuş.

2019 yılında 03-06 Haziran tarihlerine denk gelen Ramazan Bayramı ve arife gününde kartlarla 6,6 milyar TL tutarında ödeme yapılmış durumda. Ödemelerin 3,1 milyar TL'si yani yüzde 47'si market ve AVM, akaryakıt istasyonları, giyim ve aksesuar sektörlerinde gerçekleşmiş. 2019 yılında en fazla harcama yapılan market ve AVM sektörü, toplam kartlı ödemelerin yüzde 20'sini oluşturmuş. Bu sektörleri yüzde 14 ile akaryakıt istasyonları, yüzde 13 ile giyim ve aksesuar sektörü izlemiş. Toplam kartlı ödemelerin yarısı bu 3 sektörde gerçekleşirken, yemek sektörü yüzde 9, çeşitli gıda sektörleri ise kartlı ödemelerin yüzde 8'ini oluşturarak en fazla harcama yapılan diğer sektörler arasında yer almış.

Peki size kocaman bir soru. Bu sene bu rakamlar nasıl oluşacak? Bu sene bayram sonrası gelecek olan veriler bize karşılaştırma imkanı verecek.

İyi bayramlar...