Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Merkez Bankası'nın enflasyon raporu ve 'liralaşma stratejisi'nin gündemde olduğu bir haftayı geride bıraktı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu toplantıda dezenflasyon sürecinin hızlı bir şekilde yakında başlayacağını belirtti. “Liralaşma Stratejisi”nin TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri olduğu vurgulandı.

Yurtdışında Amerikan Merkez Bankası Fed küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda politika faizi sabit tutulurken, karar metninde faiz artışlarının yakında başlamasının uygun olacağı belirtildi. Karar metninde, varlık alım operasyonunun Mart başında tamamlanacağı açıklandı. Diğer taraftan, Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında, "Faizi Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun." açıklamasında bulundu.

İşte 7 başlıkta geçen hafta...

1- TCMB enflasyon tahminini yükseltti, liralaşma stratejisi açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 11,8'den yüzde 23,2'ye yükseltti. 2023 yıl sonu için ise beklenti yüzde 8,2 oldu.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu sunumunda liralaşma stratejisini açıkladı. Buna göre,

"Liralaşma Stratejisi yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

2- Fed, faiz artışı 'yakında' dedi

Amerikan Merkez Bankası Fed küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda politika faizi sabit tutulurken, karar metninde faiz artışlarının yakında başlamasının uygun olacağı belirtildi. Karar metninde, varlık alım operasyonunun Mart başında tamamlanacağı açıklandı. Diğer taraftan, Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında, "Faizi Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun." açıklamasında bulundu.

3- Bitcoin 6 ayın en düşük seviyesinde

Dünyanın en büyük kripto para birimi, son 24 saatte 32 bin dolar seviyelerine kadar inerek 6 ayın en düşük seviyesini gördü.

Analistler, kripto para piyasalarındaki satış baskısında Rusya ve Ukrayna arasında artan gerilim ile Fed'in para politikasında daha hızlı sıkılaşmaya gideceğine yönelik beklentilerin etkili olduğunu belirtti.

Jeopolitik risklere ilişkin kaygıların artmasıyla piyasalardaki oynaklıkla birlikte satışlar da yoğunlaştı. Öte yandan merkez bankalarının para politikalarında daha hızlı sıkılaşmaya gideceği beklentileri, yatırımcı risk algısını olumsuz etkilemeye devam etti.

4- IMF, 2022 küresel büyüme tahminini düşürdü

IMF 2022 küresel büyüme tahminini yüzde 4,9'dan yüzde 4,4'e indirdi. Fon, Türkiye'ye ilişkin 2022 ve 2023 büyüme tahminlerinde revizyon yapmadı. 2021 büyüme tahminini ise yüzde 9'dan yüzde 11'e yükseltti.

5- ABD'de güçlü büyüme

ABD'de 2021'in son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı. Rakamlar ülkenin 2021'in son çeyreğinde yüzde 6,9 ile ekonomist beklentilerinin üzerinde bir büyüme performansına imza attığını gösterdi. ABD ekonomisi yılın tamamında ise yüzde 5,7 ile 1984’ten bu yana en güçlü büyümeyi kaydetti.

6- Günlük vaka sayısı 90 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, Günlük Koronavirüs Tablosu'nu "covid19.saglik.gov.tr" sitesinden paylaştı.

Buna göre, son 24 saatte 438 bin 252 Kovid-19 testi yapıldı, 93 bin 586 kişinin testi pozitif çıktı, 210 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı 85 bin 503 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Virüs eski gücünde değil. Artan sayılar sebebiyle endişelenmeye mahal yok. Büyüklerimizi ve kronik hastalıkları olanları koruyup, kişisel tedbirlere uyarak normal hayatımıza devam edeceğiz. Aşılarımızı ihmal etmeyelim. Kendi gücümüz Turkovac var." ifadelerini kullandı.

7- Sanayiye elektrik kısıtlaması kalktı

İran'dan Türkiye'ye gaz arzı Gürbulak giriş noktasındaki teknik arıza gerekçesiyle 20 Ocak itibarıyla 10 gün süreliğine durdurulmuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabından yaptığı duyuruya göre, sanayi tesislerine uygulanan elektrik kısıtlamasının 29 Ocak itibariyle son bulacağını açıkladı.

Duyuruda, doğal gazda uygulanan kısıntının ise 31 Ocak’tan itibaren yüzde 40’tan yüzde 20’ye düşürüleceği kaydedildi. Diğer taraftan, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), İran'dan Türkiye'ye gaz arzının test amaçlı olarak sınırlı miktarda başladığını bildirdi.