Advertisement
HABERLER ABONE OL

TCMB faizi 1 puan indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini beklentiler doğrultusunda 1 puan indirdi. Karar metninde arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar verildiği belirtildi.

Metinde 2022 yılının ilk çeyreğinde para politikası çerçevesinin gözden geçirileceği ifade edildi.

Asgari ücret 4 bin 253 TL olarak belirlendi

1 Aralık'ta başlayan asgari ücret maratonunda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 için net asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Erdoğan yılbaşı itibariyle asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını belirtti.

TCMB’den Dövize 5. müdahale geldi

TCMB’nin beşinci kez piyasaya müdahale ettiği günde, toplam doğrudan satış büyüklüğünün yaklaşık 2 milyar dolar olduğu belirtildi. Önceki müdahaleden farklı olarak alıcıların önemli bir bölümünün bireysel yatırımcı olduğu vurgulandı.

Böylelikle, 1 Aralık’ta başlayan müdahale sürecinde 5 günde toplam satış miktarı yaklaşık 6 milyar dolara ulaşmış oldu.

Dolar/TL 17'yi aşarak rekor kırdı

Dolar/TL, 17 Aralık tarihinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında yükselişini sürdürerek yeni bir zirve gördü. Haftaya 13,80 civarında başlayan dolar kuru cuma günü 17'nin üzerini gördü. TCMB'nin beşinci müdahalesi sonrası dolar kuru 16,50'nin altına çekildi. 10 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 22,76 ile rekor yüksek seviyeye ulaştı.

Konut fiyatlarında rekor artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre konut fiyat endeksi (KFE), Ekim'de önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 40 artarak rekor kırdı.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında artarak 209,9 oldu.

Fed faiz oranını değiştirmedi, varlık alımlarını azaltma hızını artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed piyasa aktörlerinin beklediği gibi varlık alımlarında azaltma patikasını hızlandırdı. Piyasanın merakla beklediği noktasal grafikten ise 2023 sonuna kadar en az 6 faiz artışı beklentisi çıktı. Fed Başkanı Powell açıklamasında, Fed'in tam istihdam hedefine ulaşmadan faizi artırabileceğini söyledi.

İngiltere ve Rusya faiz artırdı

İngiltere Merkez Bankası enflasyonu frenlemek için politika faizini pandemiden bu yana ilk kez artırarak yüzde 0.10'dan yüzde 0.25'e yükseltti

Rusya Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Banka faizi 100 baz puan artışla yüzde 8,50 seviyesine çıkardı. Böylelikle yılbaşından bu yana Rusya'da 425 baz puanlık faiz artışı gerçekleşti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 8,50 seviyesine çıkarılması yönündeydi.