Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzun süredir devam eden müzakereler Cuma günü, adil rekabetin sağlanması, ticari anlaşmazlıklarının nasıl çözüleceği ve balıkçılık konuları üzerinde anlaşma sağlanamaması sebebiyle duraklatılmıştı.

Johnson ve von der Leyen’ın yaptığı ortak açıklama, her iki tarafın da yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık ticareti kapsayacak olan anlaşmayı güvence altına alabileceklerine hala inandıklarını gösterdi.

Açıklamada, "İki tarafta, müzakere ekiplerinin anlaşmazlıkların çözülüp çözülemeyeceğini değerlendirmeleri için daha fazla çaba göstermeleri gerektiği konusunda anlaştı. Bu nedenle, baş müzakerecilerimize yarın Brüksel'de yeniden toplanma talimatı veriyoruz. Pazartesi akşamı tekrar konuşacağız. " ifadesi yer aldı.

"Balıkçılarımızın sularınıza erişimi olmalı"

Diğer bir taraftan, Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, müzakerelerde yaşanan en çetin anlaşmazlıklardan biri olan balıkçılık sorunu hakkında Journal de Dimanche'ye açıklamada bulundu.

Beaune verdiği demeçte, "İngiliz karasularındaki balık kotalarına tam erişim günlerinin sona erdiğini biliyoruz. Ancak geniş ve kalıcı bir erişime sahip olmalıyız." dedi.

"AB'nin sularımıza uzun vadeli erişimine izin veremeyiz."

Sky News'e AB ile İngiltere arasında yürütülen Brexit müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulunan George Eustice, AB'nin süreci tıkayan "bir sürü ek talepte" bulunduğunu belirtti.

İngiltere'nin "eşit oyun alanında" bazı anlaşmalar yapmaya hazır olduğunu kaydeden Eustice, AB'nin İngiltere'yi egemen bir güç olarak görmesi gerektiğine dikkati çekti.

Eustice, müzakerelerde önemli bir anlaşmazlık maddesi olan balıkçılık konusunda AB'yi "saçma" taleplerde bulunmakla suçladı.

AB'nin İngiliz sularına "sınırsız erişim" konusunda ısrar ettiğine dikkati çeken Eustice, "Onların talebinde sularımıza sonsuza kadar etkin şekilde erişim garanti ediliyor. Bu, uluslararası hukuka aykırıdır. Böyle bir öneri gerçekten saçmadır. AB'nin sularımıza uzun vadeli erişimine izin veremeyiz." diye konuştu.

Eustice, "Geçen haftaki görüşmelerde bir miktar umut görünüyordu. Az da olsa ilerleme kaydediliyordu. Daha sonra AB bazı sorunlara neden olan bir sürü ek talepte bulundu. Müzakereler şu an çok zor bir durumda. Anlamı kalmayana kadar müzakerelere devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.