Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de hükümetin potansiyel bir ödeme temerrüdü felaketi yaşamasına iki hafta kalmışken Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, federal borç limitini görüşmek üzere Çarşamba günü ülkenin en büyük bankalarının üst düzey yöneticileriyle bir araya gelecek.

Bilgi sahibi kaynaklara göre yapılacak toplantıda JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon ve Citigroup CEO’su Jane Fraser yer alacak. Öte yandan bu hafta Hazine Bakanı Janet Yellen’ın da bakanlığının gerekli federal ödemeleri yapmak için sahip olduğu yeterli nakit tükenirken finansal kurumların tepelerindeki isimlerle görüşmesi bekleniyor.

JPMorgan kriz odası oluşturdu

Yellen geçtiğimiz hafta şirket liderlerinin borç tavanıyla ilgili endişelerini dile getirmelerinin faydalı olacağını söylemişti. Dimon ise Bloomberg TV’ye verdiği röportajda JPMorgan’ın borç limitinin zamanında artırılmaması ihtimaline karşılık bu tip durumlara cevap vermek amacıyla bir kriz odası oluşturduklarını belirtti.

Bankaların CEO’ları sektör için lobi faaliyetleri yürüten Bank Policy Institute’un yıllık toplantısı için Washington’da bulunuyor. Toplantı Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında tavanı yükseltme ve Cumhuriyetçilerin harcama kısıtlamalarına yönelik taleplerini ele almaya yönelik bir çerçeve üzerinde yoğunlaşan görüşmelerle aynı dönemde gerçekleşecek.

Biden ve McCarthy'nin temsilcileri de görüşecekler

ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin adına müzakereleri yürüten görevliler Çarşamba günü bir araya gelerek harcamalara sınırlama getirilmesini, harcanmamış Kovid-19 fonlarının geri alınmasını ve enerji ve diğer projeler için hızlandırılmış izinleri içerebilecek bir anlaşmanın ayrıntılarını görüşecekler.

Salı günü Oval Ofis’te gerçekleştirilen toplantı sonrası her iki partinin liderleri ve Biden iyimser bir tavır sergileseler de politika farklılıkları arasında bir köprü kurulduğuna dair herhangi bir imada bulunmadılar.

Biden’ın Japonya’da gerçekleştirilecek G-7 toplantısı için Çarşamba günü yola çıkacağı ancak daha uzun bir seyahat yerine Pazar günü geri döneceği belirtildi.

Öte yandan Hazine Bakanı Yellen ise, bakanlığın 1 Haziran tarihinde borç limitini aşmaktan kaçınma yollarının tüketebileceği uyarısında bulundu.