Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de getiri eğrisi diğer bir geniş tabanlı terse dönüş hareketine yaklaşıyor ve bu durum, ABD ekonomisinin kaderine ilişkin Wall Street'teki korkuların tekrar artmasına yol açıyor.

Ancak gitgide artan sayıda uzman diğer bir görüşü dile getirmeye başladı: Bu işaret, ABD iş çevriminden ziyade dünyanın durumu ile daha fazla ilişkili olabilir.

Eurizon SLJ Capital'e göre, ABD Hazine tahvilleri şu anda dünyadaki güvenli liman varlık stokunun yarısından fazlasını oluşturuyor ve bu pay küresel finans krizi sırasında ikiye katlandı. Bu tablo, uzun ve kısa vadeli faizler arasındaki fark tersine döndüğünde durumu daha karmaşık hale getiriyor: Bir zamanlar ABD ekonomisi için güvenilir bir resesyon göstergesi olan ters getiri eğrisi, bunun yerine tüm dünyada saklanmak için dalış yapan yatırımcıların bir barometresi haline geliyor.

Bu görüş, koronavirüs salgınına ilişkin tehdidin arttığı bir ortamda anlam kazanmakta ve getiri eğrisinin aslında ne kadarlık bir tahmin gücü olabileceğine ilişkin geçen yılki tartışmayı canlandırıyor.

New York'ta, AmeriVet Securities ABD faiz müdürü Gregory Faranello, "Güvenlik ve süreklilik arayışı olduğunda, herkes ABD Hazine tahvillerine gidiyor," dedi ve "Getiri eğrisi şimdi küresel büyümeye ilişkin sorunların bir sinyali ve aslında ABD'de neler olduğunu göstermiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Geçen haftanın başındaki soluklanmanın ardından, getiri eğrisi, üç ay vadeli bonoların faizi ile 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi arasındaki farkın Pazartesi günü bir kez daha tersine dönmesi ile birlikte tekrar yatay hale geliyor. Bu hareket, koronavirüse ilişkin tedirginliğin artması ve hisse senedi piyasalarındaki satış dalgasının neden olduğu 30 Ocak'ta başlayan daha önceki terse dönüşün ardından geldi.