Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Piyasalar Amerikan Merkez Bankası Fed’in Mayıs ayı itibarıyla bu yıl üç kez faiz artırmasını fiyatlarken, tahvil getirileri yükselişlerini sürdürdü.

Yükselişlere 10 ve 30 yıl gibi uzun vadeli tahvil faizleri öncülük ederken, getiri eğrisi de dikleşti.

Getiri eğrisindeki dikleşme yatırımcıların ülkede günlük 1 milyon ile dünya rekoru kıran ve ülke genelindeki vakaların artık yüzde 95’ini oluşturan Omikron varyantının büyüme ve enflasyonu baskılayacağına inanmadığını gösteriyor.

Aralık toplantısında Fed varlık alım azaltım hızını artırma kararı almıştı.

Pazartesi günü ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 13 baz puan artarak bir ara yüzde 1,6385’e kadar yükselmişti. 10 yıllıkların getirisi dün de 6 baz puana yakın artışla yüzde 1,6840’ı gördü.

30 yıl vadeli tahvil getirisi 7,7 baz puana ulaşan yükselişle 25 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 2,10’a çıktı ve aynı tarihten bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı.

5 yıl vadeli ABD tahvilinin getirisi bir ara 4 baz puana kadar yükselerek 20 Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 1,395’e kadar çıktı.

Pazartesi Mart 2020’den bu yana ilk kez yüzde 0,80’i aşan 2 yıllık tahvillerin getirisi ise dün düştü.

2 ile 10 yıllık tahviller arasındaki getiri farkı 91 baz puanın üzerine, 5 ile 30 yıllıklar arasındaki getiri farkı da 72 baz puanın üzerine tırmandı.

Tahvil yorumlarında Omikron vurgusu

JPMorgan Asset Management Inc. Küresel Baş Stratejisti David Kelly, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Omikron, ocak ayında ekonomik aktiviteyi yavaşlatabilir, ancak varyantın daha ılımlı olduğunu görüyoruz ve bu da küresel ekonomi için daha rahat geçecek bir yıla işaret ediyor. Bu senaryoda tahvil getirilerinin mevcut durumda düşük seviyelerde olması, yükselmeleri için çok fazla şeye gerek olmadığı anlamına geliyor” dedi.

Federated Hermes CIO’su Deborah Cunningham da günlük notunda, “Omikron varyantı nedeniyle ekonomi yavaşlasa da Fed’in enflasyon konusundaki endişesi sıkılaşmanın devam etmesi için yeterli olacaktır. Getiri eğrileri zaten dikleşerek yanıt verdi, bunun devamını bekleriz” ifadelerini kullandı.