Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası beklentileri Kasım ayında iyileşti ve bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki gerilemenin yavaşça tabanı buluyor olabileceğinin bir diğer işareti oldu.

Ifo Enstitüsü'nün açıkladığı, üst düzey yöneticilerin ekonomiye ilişkin görünümlerini gösteren iş dünyası beklentiler endeksi Kasım ayında 91.6 seviyesinden 92.1'e çıkarak dört ayın zirvesine tırmandı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, beklentilerin söz konusu dönemde 92.5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Öte yandan, Ifo'nun açıkladığı diğer göstergelerden cari durum endeksi ve iş dünyası iklimi endeksleri de hafifçe yükseldi.

Bu veriler, bu yıl resesyondan kıl payı kurtulan Almanya ekonomine ilişkin ılımlı ancak büyüyen bir iyimserliği destekliyor. Görünüme yönelik yatırımcı güveni de iyileşmekte ve anketler ekonominin imalat sektöründeki oldukça kötü performanta en kötüyü artık geride bırakmakta olduğunu işaret ediyor.

Ancak ekonomik büyüme halen bir süre daha durgun kalacak ve 2020 yılında sadece yüzde 0.7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu oran, bu yıl için büyüme tahmini olan yüzde 0.5'in hafif üzerinde. Zira ticaret savaşındaki olası kötüleşmeden Brexit'e, ufukta çok sayıda olumsuz faktörler var.

Euro Ifo raporunun ardından hafifçe zayıfladı ve dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.1022 seviyelerinde kaldı.